NIEUWS

Diepterecord albumverkopen VS

Redactie HiFi.nl | 07 juni 2010
"Bad times just got worse”, kopt het Amerikaanse muziekmagazine Billboard. Met minder dan vijf miljoen verkochte albums heeft de muziekindustrie van de Verenigde Staten in de week die eindigde op 30 mei een nieuw diepterecord bereikt. Zo blijkt uit cijfers van Nielsen Soundscan.

Voor het contrast: in december 2000 gingen er in één week maar liefst 45,4 miljoen albums over de toonbank. Hoewel Soundscan pas begon te meten in 1994 schat Billboard dat de wekelijkse albumverkopen in de Verenigde Staten het laagste punt sinds begin jaren ’70 hebben bereikt.



Jim Urie van Universal Music Group Distribution ziet de albumverkopen van eind mei als “nog een reden waarom iedereen in de Amerikaanse muziekindustrie zich in moet zetten voor wetgeving die Internet Service Providers tot bondgenoten maakt in de strijd tegen piraterij.” Er werden in dezelfde week 21.7 miljoen digitale tracks verkocht, welke los staan van de albumverkopen. In Nederland werden volgens het NVPI 17 miljoen albums verkocht over heel 2009.


EDITORS' CHOICE