NIEUWSArcam

Arcam rDAC

Redactie HiFi.nl | 14 juli 2010 | Arcam

Een snel groeiend aantal muziekliefhebbers gebruikt de computer als muziekbibliotheek, waarbij ze hun cd’s opslaan in programma’s als iTunes® of Windows MediaPlayer. Dat werkt snel en efficiënt – maar helaas treedt er bij de omzetting van het digitale signaal van de computer naar het voor de versterker bedoelde analoge signaal veel verlies op. Tenslotte is de computer in eerste instantie niet als klankbron bedoeld.
 
De Britse audiofabrikant Arcam komt met de sublieme oplossing. Hun rDAC is een kleine, hoogwaardige digitaal/analoog-converter die de weergave van op de computer opgeslagen muziek sterk verbetert. De rDAC, die met een standaard usb-kabel op de computer aangesloten wordt, zorgt ervoor dat muziek weer klinkt zoals het bij de opname bedoeld was. Het stereobeeld verbetert, de plaatsing van instrumenten en de stemmen klopt weer, alle details worden weergegeven, en van ruis en ander onbedoelde bijgeluiden is geen sprake meer.

Sterker nog: met de rDAC klinken op de computer opgeslagen cd’s hoorbaar beter en muzikaler dan wanneer ze met de meeste conventionele cd-spelers weergegeven worden. Een harde schijf is namelijk een veel stabieler medium dan een op hoge snelheid in de cd-speler ronddraaiende cd waardoor lees fouten minder aanwezig zijn.

De rDAC is al de tweede digitaal/analoog-converter (DAC) waarmee Arcam zichzelf als baanbreker positioneert. Al in 1989 kwam het bedrijf met een separate DAC die het op eenvoudige wijze mogelijk maakte om de vaak matige DACs van de toenmalige cd-spelers te omzeilen en de weergavekwaliteit naar een hoger niveau te tillen. Ook de nieuwe rDAC kan voor dat doel gebruikt worden: naast een usb-poort beschikt hij over coaxiale en optische ingangen.

Voor de ontwikkeling van de rDAC werkte Arcam samen met dCS, een eveneens Britse marktleider in de ontwikkeling van digitale conversiesystemen. De door dCS ontwikkelde asynchrone usb-technologie maakt het mogelijk dat de rDAC de klokfunctie van de computer volledig overneemt, wat een belangrijke reden is waardoor deze converter voor een zoveel hogere weergavekwaliteit zorgt.

De rDAC, die ondergebracht is in een compacte, uit gegoten aluminium vervaardige behuizing, gaat 429 euro kosten. Hij is leverbaar vanaf 21 juli 2010

MERK

EDITORS' CHOICE