NIEUWSElektor

Elektor presenteert ‘Van grammafoon tot draaitafel’


Redactie HiFi.nl | 21 september 2010 | Elektor

Vanaf dinsdag 21 september 2010 is bij uitgeverij Elektor International Media BV het boek ‘Van grammofoon tot draaitafel’ leverbaar. Het boek behandelt de platenspeler in al zijn verschijningsvormen, gaat in detail in op de RIAA-correctie en beschrijft tenslotte een high-end phonovoorversterker voor zelfbouw.

Kan in een tijd van computertechnologie, waar geluid digitaal wordt vastgelegd, een primitief analoog systeem waarbij een naald door een groef wordt gesleept, nog wel als actueel worden beschouwd? Deze vraag kan volmondig met ja worden beantwoord. Vele muziekliefhebbers zweren nog steeds bij de platenspeler. Bovendien heeft een nieuwe groep gebruikers de grammofoonplaat (her)ontdekt. Juist zij zijn vaak op zoek naar meer gedetailleerde (achtergrond) informatie over de platenspeler en de grammofoonplaat. Auteur Richard de Gruyl: “Ik voelde mij geroepen tot het schrijven van dit boek om daarmee te trachten in deze behoefte te voorzien. Het was mijn bedoeling om vooral de (technische) basiskennis met betrekking tot grammofoonsystemen op begrijpelijke wijze te beschrijven”.

In de vijf hoofdstukken komen o.a. zaken als de geschiedenis van de grammofoon, het basisprincipe van het vastleggen van geluid in een plaatgroef, het pick-up-element, de toonarm, het draaiplateau en het chassis uitgebreid aan de orde. Het boek wordt afgesloten met de beschrijving van een phono-voorversterker voor zelfbouw. Deze is zodanig van opzet dat hij zowel door ervaren als door minder ervaren elektronica-hobbyisten zonder problemen kan worden nagebouwd.

MERK

EDITORS' CHOICE