NIEUWS

Beam: Nieuw bestandsformaat voor muziekalbums


Redactie HiFi.nl | 06 januari 2011

Volgende week wordt op het Eurosonic Noorderslag congres in Groningen een compleet nieuw bestandsformaat voor muziekalbums gelanceerd: Beam. Met Beam worden muzikanten in staat gesteld om naast muziek, actuele informatie uit te wisselen met fans.

Beam, ontwikkeld door TMC Publishing, is een beveiligd en zelf te beheren digitaal bestandsformaat. Via "unlock codes" krijgt de consument in een gebruiksvriendelijke app toegang tot het muziekalbum verrijkt met actuele informatie, aanbiedingen, exclusieve uitnodigingen, pre-releases van muziek en videoclips. Ook zijn er koppelingen mogelijk naar alle social media platformen als Twitter, Facebook, MySpace etc. Het Beam album is hierdoor een dynamisch platform geworden waar fans speciale aandacht krijgen van de artiest maar zeker zo belangrijk, waar de artiest de aandacht krijgt van fans.

"Alle opbrengsten van het Beam album zijn voor de artiest of andere rechthebbenden. Wij vragen alleen een initiële vaste vergoeding voor het omzetten naar het nieuwe digitale bestandsformaat", aldus Hessel van Oorschot van Tribe of Noise, de agent voor Beam in Nederland. "In Griekenland, waar Beam al gelanceerd is, krijgen lokale artiesten inkomsten uit het verkopen van hun Beam unlock codes tijdens optredens of van merken die de Beam albums inzetten als relatiegeschenk".

In het eerste Beam album (Dreamless Slumbers) van Tommy Ebben & The Small Town Villains zit de eerste maanden al direct een leuke extra: een prijsvraag waarmee je een huiskamerconcert kan winnen. Tribe of Noise zal Beam tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen lanceren op zaterdag 15 januari 2011 tussen 15.30 en 16.30 (Immovator Cross Media Café sessie Social Media Update voor de muziekprofessional)

EDITORS' CHOICE