Cambridge meerzone audio

Gemakkelijker dan je denkt

Kwaliteit heeft zijn prijs. Al te goedkope meerkanaalsreceivers, home-theater-in-a-box, surroundsetjes en wat er al niet te koop is bij de grootgrutter, het elektronicawarenhuis of zelfs bij de AV-specialist, de winkelschappen staan er vol mee. Het duizelt voor je de ogen als je er alleen nog maar naar kíjkt, laat staan dat je een besluit kunt nemen. En dan wil je er nog járenlang plezier aan beleven. Ho, maar. Er is iets anders, iets beters.

Van een fabrikant van consumentenelektronica hoorde ik onlangs dat in zestig procent van de verkochte hometheatersetjes er drie luidsprekers in de verpakking blijven zitten en de doos dan naar zolder verdwijnt… Dan had je je geld beter in gewoon stereo kunnen steken is dan mijn devies. Want zeg nu zelf, klinken die twee kleine speakertjes met subwoofer nu zo geweldig? En heeft de receiver, soms met ingebouwde DVD-speler, nu die kwaliteit die je er van verwacht? Om een teleurstelling te voorkomen moet je je eens bedenken wát je nu eigenlijk wilt.


Wat kan er wel?

Is er in de woonkamer geen plaats voor een meer serieuze meerkanaalsopstelling – voor een groot gedeelte danken de 2.1-systemen hieraan hun succes: twee luidsprekers en toch surround – kan er ook de wens bestaan om in meerdere vertrekken van het huis naar muziek te luisteren.

Daarvoor hoef je dan niet in elk vertrek aparte stereo-apparatuur neer te zetten met luidsprekers, maar zou je eens aan inbouw of opbouw kunnen denken. (In HVT van april is al aan een drietal modellen aandacht besteed en zullen we hiermee doorgaan.) Naast het feit dat je dit type luidspreker ook in kunt zetten als achterluidspreker in surround toepassingen, zijn ze ook heel geschikt om een of meerdere vertrekken van geluid te voorzien. Bijna elke fabrikant heeft modellen voor deze toepassing zodat je in het eigen klankkarakter, dat je zo lief is, kunt blijven.


Cambridge Audio

Om te weten wat een en ander inhoudt, heeft de firma Dimex – importeur van Cambridge Audio – op de redactie in Baarn een set geplaatst van het zogenaamde ‘incognito’-systeem. Vele modellen binnen de CA-reeks hebben namelijk de voorziening aan boord om met dit systeem te kunnen communiceren.
Het syteem laat een grote mate van flexibiliteit toe in de opbouw, tot maximaal 32 kamers! Dat is op onze redactie natuurlijk niet nodig, vandaar dat we het beperken tot het meest eenvoudige. Hiertoe is uit de ‘Azur’-reeks een 540A versterker, een 640C CD-speler, een KP10 bedieningspaneel en een tweetal SS10 plafondluidsprekers gekozen. Plafondluidsprekers omdat in ons geval met een systeemplafond dit eenvoudiger was dan in de muur uitsparingen te gaan maken (en waar de huurbaas ook blij mee was…).

Hoe sluit je het aan?

Het aansluiten is werkelijk kinderlijk eenvoudig. Aan de achterzijde van de 540A – een ‘normale’ stereo-versterker met 2x 60 watt – zitten twee entrees voor de zogenaamde A-BUS aansluiting, een Control Bus ‘in’ en ‘out’, vier IR-emitter inputs. Deze dienen respectievelijk voor verbinding middels CAT-5 kabel naar de KP10 bedieningsunit, voor aansluiting en derhalve overname van de bediening van de Azur 640C CD-speler (of integratie met andere meerzone-systemen) en aansluiting van infra-rood ontvangers.
Die A-BUS aansluitng is voorlopig even de belangrijkste want hiermee werkt het systeem al om muziek elders in huis te brengen. Die CAT-5 kabel, vergelijkbaar met de ethernet-kabel welke je gebruikt bij de computer, vormt de verbindingsdraad met de KP10 bedieningsunit. Deze kabel bevat acht dunne aders, voor links en rechts, voor de voeding en de bediening van de CD-speler. Vanaf de KP10 ga je dan met gewoon luidsprekersnoer naar de inbouwluidsprekers SS10.

Verbind je vervolgens het kabeltje met aan weerszijden een 3,5 mm jack-plug de versterker met de CD-speler, dan neemt de KP10 de bediening voor zijn rekening. Die KP10 bevat ook een klasse-D versterker, die gevoed wordt vanuit de versterker. Het komt er derhalve op neer dat er maar één draad naar de andere ruimte moeten worden getrokken, een CAT-5.

Tot slot dan de aansluiting voor de IR-emitter. Deze maakt het mogelijk om met bijvoorbeeld een IR10 infra-roodzender en de AH10, een zogenaamde audiohub, vrijwel elk hifi-toestel te koppelen aan het Incognito-systeem. Dit voor diegene die meer willen aansluiten en meer kamers van muziek willen voorzien.


Hoe klinkt dit?

Dit Engelse merk heeft een uitgebreid productenaanbod, van stereo-versterkers, (DAB-)tuners, CD- en DVD-spelers tot aan meerkanaaslreceivers en musicserver, kabels en luidsprekers. Het ‘incognito’ maakt er, zo moge duidelijk zijn, ook deel van uit. Cambridge Audio sleepte tal van prijzen in de wacht en geniet wereldwijd aanzien door de gunstige prijs/kwaliteitsverhouding (zie voor tests in het overzicht elders in deze uitgave). In de testkamer van HVT is de set bestaande uit ‘540A’ en ‘640C’ gebruikt bij de test van inbouwluidsprekers van diverse merken, ingezet bij het testen van heel dure luidsprekers, de proef met de Musical Fidelity ‘550K’ Supercharger en dus ook in het eigen incognito-systeem. Ik kan niet anders zeggen dan dat ze beide aan juist die eisen voldoen waaraan goede audio-apparaten moet voldoen. Ze zijn toegesneden op de functie, de verwachte duurzaamheid en het aanwezige wensenpatroon. Klankmatig bovengemiddeld voor de prijsklasse, prettig in de bediening en solide gebouwd. Een gevoel van ‘zo was het vroeger’ en dat in een moderne jas.


Conclusie

Cambridge Audio is prijswinnaar om diverse redenen. In combinatie met het incognito-systeem kun je meerkanaals thuis toepassen door de inbouwluidsprekers voor de achterkanalen in te zetten, of te plaatsen in andere kamers. Om te starten hoef je niet erg diep in de buidel te tasten en deze investering zal je jarenlang plezier verschaffen. Prima toch?

 

Prijzen Cambridge Audio:
Azur 540A v2.0:  459 euro
Azur 640C v2.0:  569 euro
SS10 plafondluidspreker: 150 euro per paar
KP10 bedieningsunit:  225 euro

Uitbreidingsmogelijkheid:
IR10 infra-roodzender: 15 euro
AH10 audiohub: 665 euro

MERK

EDITORS' CHOICE