NIEUWS

Linksys KiSS 1600


Davy van Loon | 31 juli 2007
In eerste instantie had ik de kleine speler niet eens waargenomen door zijn zeer compacte formaat: bepaald geen traditionele DVD-speler. Na een korte introductie bleek ook dat de KiSS 1600 niets van een gewone DVD-speler weg heeft, maar nog veel meer kan!

Het formaat van de speler spreekt erg tot de verbazing vind ik, gezien alle functionaliteit die erin moet passen en dan toch maar een kastje is van 230x345x55 mm (bxdxh). Maar daar blijft het niet bij. De KiSS 1600 is dus een DVD-speler voorzien van vele extra mogelijkheden zoals het upscalen van standaard definitie beeld naar 720p of 1080i via zijn HDMI 1.2 aansluiting. Hiermee kun je je huidige collectie DVD’s nog eens bekijken maar dan in een hogere kwaliteit dan je tot nu toe gewend was met een gewone DVD-speler.
De KiSS 1600 is eigenlijk een volwaardig entertainment center voor in iedere ruimte in huis. Moest je bijvoorbeeld voorheen de vakantiefoto’s bekijken op de PC of met zijn allen in de huiskamer rondom de laptop, nu kun je dit gewoon op je televisie in een superieure kwaliteit. De KiSS 1600 heeft namelijk ook de mogelijkheid om zowel via een ethernet aansluiting als via WiFi foto’s, muziek en zelfs complete videobestanden naar je televisie te streamen. Zo krijg je op de televisie een duidelijke index van de gedeelde bestanden op je PC die elders in huis staat. Je klikt simpelweg op een van de bestanden met de afstandsbediening en de KiSS 1600 tovert het te voorschijn op je televisie. Zo kun je met de KiSS 1600 onder andere de fotobestanden JPEG, PNG, BMP, GIF probleemloos op het scherm laten verschijnen. Bovendien kun je het gebruik van het draadloos 802.11b/g internet beveiligen met WEP of WPA want hiermee kan de KiSS 1600 ook overweg.
Formaten en aansluitingen

Qua videoformaten is er een enorme reeks aan afspeelmogelijkheden wat de KiSS 1600 dan ook meteen erg flexibel in gebruik maakt. Geen programma’s waarmee je eerst je bestanden moet omzetten naar een bepaald videoformaat om het te kunnen streamen. Nee, gewoon aanklikken en de KiSS 1600 streamt het zonder horten en stoten in de beste kwaliteit naar je televisie. Zo kun je met de KiSS 1600 naast natuurlijk een DVD afspelen ook de videobestanden Windows Media 9 HD, Windows Media 9, H.264/AVC, MPEG, MPEG-2, MPEG-4, DivX 3.11, DivX 4, DivX 5, Nero Digital, XviD via WiFi of ethernetkabel afspelen. En voor het aansluiten op je televisie kun je naast de HDMI 1.2 ook kiezen voor SCART-RGB, Composiet Video, S-Video of Component Video. Dus is het altijd mogelijk op welke televisie dan ook de KiSS 1600 aan te sluiten.

Ook haal je met de KiSS 1600 een fraaie moderne jukebox in huis met een duidelijk overzicht van je verzameling muziek. Gewoon een van de muziekbestanden aanklikken en afspelen. En voor het aansluiten van de KiSS 1600 op je audioinstallatie heb je de mogelijkheid om dit via Analoge stereo, optische audio, coax-audio of S/PDIF te doen. En je kunt naast natuurlijk een CD’tje ook de bestanden WMA, WMA9, WMA9-Pro3, MP3, MPEG, MPEG-2, AAC-LC, WAVE, Ogg Vorbis met één druk op de knop afspelen.

Naast dit alles is het ook mogelijk om met de KiSS 1600 online het nieuws en het weer te bekijken via speciale internet applicaties. Nu is de keuze nog wat beperkt echter weet ik uit betrouwbare bron dat men bezig is met het ontwikkelen van meerdere mogelijkheden. En wat dacht je van de mogelijkheid van het beluisteren van duizenden internetradio stations van over de hele wereld! Want ook dit kan zeer eenvoudig door met de afstandsbediening te kiezen voor internetradio en vervolgens een keuze te maken uit een bepaald genre en vervolgens het bewuste radiostation. Zo kun je bijvoorbeeld de hele dag luisteren naar de Beatles of naar Jazz of klassiek, of een van de vele andere mogelijkheden.

Kortom een knappe verschijning die KiSS 1600 en een knap stukje techniek in een klein huisje. En dan nog voor een redelijke prijs van € 299 verkrijgbaar. En dat met al deze mogelijkheden!

Davy van Loon / www.HDReady.nlEDITORS' CHOICE