NIEUWS

Windows Home Server klaar voor productie


Redactie AV & Domotica | 08 augustus 2007

Microsoft heeft onlangs zijn nieuwste serverproduct genaamd Windows Home Server naar hardwarefabrikanten gestuurd. Het is de bedoeling dat de eerste producten met Windows Home Server aan boord in september in de winkel liggen.

Windows Home Server is een besturingssysteem voor thuisservers. Het OS kan gebruikt worden voor het gecentraliseerd maken van backups, het terughalen van oudere versies van bestanden, het eenvoudig delen van bestanden en printers via een netwerk, het streamen van media en het bijhouden van de `gezondheid` van pc`s in het netwerk. Deze functionaliteit kan overigens via addons worden uitgebreid. Windows Home Server is gebaseerd op Windows Server 2003 SP2 en is voorzien van een userinterface waarmee ook gebruikers die geen ervaring hebben met het serverbesturingssysteem het pakket correct kunnen instellen. Het is de bedoeling dat Windows Home Server headless, dat wil zeggen zonder toetsenbord en monitor, gebruikt wordt en daarom moet het systeem op afstand bediend worden. Daarvoor is een webinterface aanwezig, naast de standaard in Windows Server 2003 aanwezige rdp-interface.

Het nieuwe server-OS van Microsoft zal vooralsnog niet als een retailproduct in de winkel komen te liggen. In plaats daarvan zal het als oem-product aan hardwarefabrikanten en andere systeembouwers geleverd worden. Verschillende systeemleveranciers hebben al laten weten een systeem rond Windows Home Server te gaan ontwikkelen. Bij onder meer HP, Iomega, Fujitsu Siemens Computers, Gateway, LaCie en Medion is dit het geval. Daarnaast zal het serverbesturingssysteem naar verwachting in combinatie met losse hardware verkocht worden, zodat ook hobbyisten computers rond de nieuwe software kunnen bouwen. Voor hen zal overigens ook een 120-dagenversie van de software worden vrijgegeven. Windows Home Server zal, aldus Microsoft, draaien op hedendaagse lowend pc`s; gesproken wordt over een 1,8GHz-budgetprocessor in combinatie met waarschijnlijk 512MB intern geheugen. Naar verwachting zullen de eerste servers met Windows Home Server in september op de markt komen voor prijzen vanaf 500 dollar.

Klik hier voor een demonstratie video door Bill Gates  

Bron: Tweakers.net

EDITORS' CHOICE