NIEUWS

Oh! - Italiaanse domotica n AV


Redactie AV & Domotica | 15 augustus 2007
Wellicht niet direct het eerste land waar je aan denkt als het gaat om Domotica: Italië. Toch is dat een vergissing van de eerste orde. Het land kent een grote traditie op het gebied van HiFi. Denk aan merken voor audio als Sonus Faber, Unison Research, Chario, Opera, Diapason, Graaf en vele andere en voor beeld is daar natuurlijk Seleco, Hantarex en SIM2 om er enkele te noemen. In dat eerste domein, audio, is daar een opmerkelijk product aan toe te voegen: Oh! Nee, geen uitroep van verbazing, hoewel dat wel komt als je het product gezien èn gehoord hebt. De opmerkelijke designluidsprekers van Oh by Tutondo worden gemaakt in een fabriek waar de core-business ligt op het terrein van domotica. En ook dat laat je hart sneller kloppen!

In het Noord-Italiaanse ligt Novente di Piave in de provincie Venetië. Daar is op een industrieterrein – zoals er zo vele zijn in deze streek – de firma A.T.E.C. Srl gevestigd. Onder de naam Tutondo wordt een breed scala aan producten gefabriceerd, van eenvoudige luidsprekers – in-wall èn on-wall, voor binnen èn buiten – in diverse kleurstellingen en maatvoering, via uitgekiende elektronica uit te bouwen tot een multiroom-systeem en dat niet alleen voor huis maar zeker ook voor grote gebouwen. Onder de opdrachtgevers bevinden zich projectontwikkelaars, directies van ziekenhuizen, hotelketens, congrescentra en overheidsinstellingen. Een paar voorbeelden: Sheraton Oran (Algerije), The Federation Square in Melbourne (Australië) en The Habourside in Hong Kong. Middelgrote projecten worden geleverd aan bankgebouwen, restaurants, luchthavens, kerken en kantoren. Alle apparatuur wordt in-huis ontworpen, custom-made, toegesneden op de functionaliteit en duurzaamheid. Randapparatuur wordt ingekocht, gemonteerd en gecontroleerd. Als het systeem compleet is, wordt het in de fabriek getest en vervoerd naar de plaats van bestemming en onder supervisie van eigen technisch personeel en ingenieurs geïnstalleerd.


9000-system

Het 9000-system is het meest uitgebreide. Het maakt het met één afstandsbediening mogelijk bestaande apparatuur te integreren tot één geheel multiroom-systeem. Maar liefst 9 bronnen kunnen worden geadresseerd naar 40 ruimtes. Geluidssterkte en klankbalans, je favoriete CD-muziekkeuze of radiostation, het is allemaal te bepalen in iedere ruimte. Het spreekt voor zich dat deze functies overal te bedienen zijn. Of wat te denken van een mondelinge boodschap, specifiek voor één kamer of juist allemaal?

6000-system
Het 6000-system laat 5 bronnen distribueren over eveneens 40 kamers en biedt verder dezelfde uitgebreide toepassingsmogelijkheden als het 9000-system.

2500-systeem
Om in de wereld van domotica te beginnen is het 2500-system ontworpen. In de woonkamer kan met Tutondo een Home Theater worden gebouwd, in de keuken naar muziek worden geluisterd of in welke ruimte verder in huis dan ook.

Een uitgebreid assortiment ‘control-units’ maakt het mogelijk in iedere ruimte juist die functionaliteit te creëren die gewenst wordt. Met de ‘world module adapter’ zijn deze units in te bouwen in het reeds bestaande paneel van schakelaars en/of wandcontactdozen; het spreekt voor zich dat ‘design’ eveneens een grote rol speelt.

Zie voor meer informatie www.wytec.nl / www.tutondo.com


Reportage
Theo Wubbolts

Oh by Tutondo… oh?

In de HVT van januari dit jaar, werd een showverslag gepubliceerd van Top Audio&Video in Milaan. HVT-correspondent Marco Cicogna maakte gewag van een luidspreker van Italiaanse makelij: Oh by Tutondo. Importeur voor ons land Number 4 Audio, tevens distributeur van Michell draaitafels, werd door dit berichtje ge-triggered en legde het contact met de fabrikant om mij te ontvangen. Tijdens dit bezoek aan de fabriek in Noord-Italië maakte ik kennis met de ontwerper José Merla Laguna. Een vlotte dertiger van Mexicaanse komaf. Opleiding tot industrieel vormgever genoot hij in Londen en Milaan. Verder maakte ik kennis met Ledi Scolaro, technisch ingenieur bij Tutondo – het moederbedrijf van Oh! – en oprichter en mede-eigenaar Domenico Nadal.

De ontvangst was, ondanks de drukte bij Tutondo – er werden seminars gehouden voor de domotica-afdeling van het bedrijf, in typisch Italiaanse stijl: hartelijk, gastvrij en mededeelzaam. Bovendien gaf men blijk het te waarderen dat uit Nederland belangstelling was en is voor het product. Er werd speciaal voor de gelegenheid een fles prosecco ontkurkt omdat er iets nieuws te presenteren was, maar daarover later meer.


Diverse kleurcombinaties mogelijk.


Dhr. Ledi Scolaro en dhr. José L. G.-Merla Laguna tonen de nieuwe `subwoofer`.

Productgamma

In de luidsprekerbouw is de bolvorm niet nieuw. Jaren geleden bracht bijvoorbeeld het Franse Elipson al luidsprekers op de markt in bolvorm, ook landgenoot Cabasse brengt modellen uit en zo dus ook het Italiaanse Tutondo. Maar in het land waar vorm en design tot enerzijds kunst en anderzijds tot gebruiksvoorwerp is verheven, maken ze er daar toch weer iets bijzonders, eigens, van.
Het overzichtelijke productgamma omvat de SX33, met tafel- of boekenplankstatief of met een voet en heet dan SX31. Het is een tweeweg basreflexsysteem met de tweeter vóór de woofer geplaatst. De eerste is een 25 mm dome, de mid/laag meet 115 mm en heeft een fiberglas conus terwijl beide neodymium magneten bezitten. De nominale impedantie is 8 ohm, cross-over ligt bij 3kHz en de gevoeligheid is 88dB. Daarnaast is het filter extern. Voor het laag onder de 135Hz – het -3dB-punt van de mid/laag – is een PC33 actieve subwoofer beschikbaar met 200 watt klasse-D versterking of een passieve, PC31 genaamd.
Maar nu de fles prosecco, oftewel Italiaanse champagne. In de luisterkamer van Tutondo werd een opzienbarend ontwerp onthuld: een nieuwe subwoofer.
Op de vaag hoe subwoofers er uit zien, kon ik niet veel meer zeggen dan wat u ook al weet: een rechthoekige kast met opening en knopjes, toch?
José Merla Laguna en zijn collega lieten me echter iets totaal nieuws zien: een schemerlamp. Om te bewijzen dat het laag zou produceren werd een film getoond met veel laag; zeg maar aardbeving. Met de nieuwe woofer aan of uit. En dat er verschil was, werd de aanwezigen snel duidelijk! Weliswaar betreft het nog een prototype, maar zoveel werd wel duidelijk. Dit is het ontwerp en op de details wordt nog gewerkt. Om terug te keren naar gebruiksvoorwerp, dat kán dus ook kunstig…

Voor meer informatie over Oh by Tutondo zie ook www.number4audio.nl


EDITORS' CHOICE