NIEUWS

Videoconferencing

Redactie AV & Domotica | 07 september 2007
Videoconferencing heeft nog altijd last van het imago dat de techniek daarvoor nog te gebrekkig zou zijn. Maar ook hier heeft de techniek niet stilgestaan. Drie uitgebreide demo’s van specialisten namen alle vooroordelen bij ons weg. Al snel merk je niet eens meer dat degene met wie je vergadert niet in dezelfde ruimte aanwezig is…

Illustratief voor de krakkemikkige technologie van weleer is de bekende tv-commercial waarbij er tijdens een videovergadering een witte trui werd getoond. “Nice colours”, roept een van de deelnemers aan de andere kant omdat de techniek een totaal ander beeld van de werkelijkheid laat zien. De witte trui heeft daardoor opeens alle kleuren van de regenboog. Veel bedrijven die in het verleden enthousiast met videoconferencing begonnen, hebben identieke ervaringen. Videovergaderen was vermoeiend. De beeldkwaliteit was te mager, details waren slecht te zien, het beeld was traag en liep niet synchroon met de spraak.

Hoezeer dat is veranderd, zagen we in juli toen we bij HP Nederland deelnamen aan een videoconferentie in HP’s eerste Halo Collaboration Studio in Nederland. Deze studio is tot stand gekomen in samenwerking met DreamWorks Animation SKG, een van de grootste filmstudio`s ter wereld, bekend van films zoals Shrek en Over the Hedge. “Zonder videoconferencing zouden wij nooit zo snel films kunnen maken, als we nu doen”, aldus een woordvoerder van DreamWorks tijdens een demo die we kregen. “We kunnen niet veel efficiënter werken en besparen enorm veel tijd en geld omdat we minder hoeven te reizen.” Ook HP, die deze studio met eigen technologie en die van Tandberg in eigen huis nu ook gebruikt, noemt het besparen op tijd en geld een belangrijke reden om voor videoconferencing te kiezen.

Tijdens de videoconferentie die we bijwoonden waren we in Amstelveen verbonden met studio’s in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en China. De deelnemers zaten op alle locaties in een identieke studio in dezelfde kleurstelling en met identieke middelen. Door de plasmaschermen waarop alle studio’s in beeld kwamen, strak tegen elkaar te plaatsen, krijg je het gevoel dat de andere deelnemers zich naast elkaar in een fysieke ruimte begeven. Het beeld was zo duidelijk en synchroon met het geluid dat je tijdens een gesprek met iemand ook gewoon oogcontact kunt hebben. Daarnaast konden wij, en de andere deelnemers, gebruik maken van een vergrotingscamera waarmee we de andere objecten konden tonen die op het 50-inch collaboratiescherm zeer gedetailleerd te zijn door de sterke inzoomfunctie.


HDTV-kwaliteit


“Hoewel er qua beleving bijna geen verschil is tussen een face-to-face gesprek en een conversatie met behulp van deze technologie geloven we dat de noodzaak om elkaar te blijven ontmoeten zal blijven bestaan. Videoconferenties zullen nooit voor een totale vervanging van ontmoetingen dienen, maar kunnen wel zorgen voor flinke kostenbesparingen’, zegt Hans Gerritsen, managing director bij GO Telecom. LifeSize Communications heeft GO Telecom aangesteld als exclusieve distributeur van het gelijknamige product LifeSize, het videoconferentiesysteem op basis van HDTV (high definition). Hoewel GO Telecom met deze systemen focust op grotere Enterprises, verwacht Gerritsen dat er ook in het MKB, en non-profit organisaties (ziekenhuizen etc.) steeds meer vraag zal ontstaan naar deze middelen. “Door de toenemende globalisering wordt de behoefte aan een verbeterde communicatie steeds groter. Men kan hiermee immers veel geld en tijd besparen doordat er minder gereisd hoeft te worden, terwijl er toch voortdurend contact kan zijn.”

De kwaliteit die we zagen bij HP is zondermeer prettig genoeg om videoconferencing te gebruiken van langdurige vergaderingen. Op termijn zal HP zijn studios en die van klanten, waaronder ABN-AMRO, ook uitrusten met HDTV-kwaliteit waardoor details nog fraaier in beeld komen en de beleving nog beter is.
De kwaliteit die met de LifeSize-oplossing wordt geboden is zeer hoogwaardig. Het beeld kan worden geprojecteerd in het 16:9 formaat en de camera die, net als alle andere componenten door LifeSize zelf is ontwikkeld biedt een ruime ‘wide-angle’ waardoor ook in grotere en vooral bredere vergaderruimte iedereen in beeld is.


Codec

De kracht van het systeem wordt vooral bepaald door de codec, het hart van het systeem. Door gebruik te maken van een dedicated processoren is het mogelijk om met zeer geavanceerde algoritmen voor videocompressie te werken. Hierdoor is het mogelijk om via een DSL-verbinding razendsnel een perfect beeld te versturen. De schermresolutie bedraagt 1280x720 pixels en de beelden worden 30 keer per seconde ververst.(720P HD Standaard) waardoor LifeSize als enige leverancier True HD videosystemen levert. Het beeld is zeer gedetailleerd waardoor bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen en andere non-verbale communicatie zeer goed waarneembaar wordt. Om deze kwaliteit te halen is een netwerkverbinding van slechts 1 Mbps vereist om een True HD videoverbinding op te zetten  Bij lagere snelheden wordt automatisch teruggeschakeld naar een iets lagere resolutie, maar LifeSize garandeert ook dan een nog steeds een aanmerkelijk hogere kwaliteit dan veelal gebruikelijk is wanneer er minder bandbreedte is.
Maar niet alleen het beeld van het LifeSize systeem is indrukwekkend. 

Wat ons eveneens opviel was de hoge kwaliteit van het geluid. Wanneer je iemand ziet en hoort spreken, gebeurt dit lipsynchroon. Het audiosysteem LifeSize Phone bevat daartoe zestien microfoons die circulair zijn opgesteld. Door deze richttechnologie is het ontvangstbereik twee keer groter dan van bestaande systemen. Geluiden die er niet toe doen, bijvoorbeeld het voordurend zoemen van een ventilator of geroezemoes in een zaal wordt netjes weg gefilterd zodat iedere deelnemer aan een videoconferentie luid en duidelijk te horen is. Zowel de microfoons als de gebruikte luidsprekers leveren een zuiverde Cd-geluidskwaliteit. Het frequentiebereik van de LifeSize Phone loopt van 100 Hz tot 16 kHz.


Beheer


Het opzetten van een videoconferentie en het beheer over aangesloten apparatuur is zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt dankzij LifeSize Control, de managementsoftware die separaat wordt geleverd. “Er is daarbij gekozen voor een transparant systeem waarmee niet alleen de apparatuur van LifeSize wordt ondersteund, maar ook die van andere merken”, vertelt Björn Heisterkamp, Channel Marketing Manager bij GO Telecom. Het beheer vindt plaats via een webinterface of direct vanuit Outlook.
Voor de beveiliging van het netwerk wordt gebruik gemaakt van LifeSize Transit, een speciaal op videoconferenties afgestemde firewall. Deze is gebaseerd op het IP-protocol en ondersteunt tot maximaal twintig gelijktijdige videoverbindingen van maximaal 1 Mbps. met standaard AES encryptie.
Voor LifeSize is beveiliging van de data een belangrijk punt geweest bij de ontwikkeling van het systeem. Niet alleen de videoverbinding wordt beveiligd, maar ook de managementverbindingen. Alleen het beveiligen van de videoverbinding heeft weinig toegevoegde waarde,. LifeSize maakt gebruik van SSH waarmee ook de gebruikersnamen en wachtwoorden beveiligd verstuurd worden


Toepassingsmogelijkheden

De toepassingsmogelijkheden voor dit soort systemen zijn legio. “Door de scherpe details wordt dit hulpmiddel bijvoorbeeld al ingezet in de medische wereld. Studenten kunnen op afstand een college kunnen volgen waarbij live een operatie te zien is”, aldus Heisterkamp. Andere goede voorbeelden zijn bedrijfspresentaties, beurzen en symposia.

Ook bij Tandberg schetste Country Manager voor de Benelux, Erik Swart, een aantal voorbeelden van toepassingsmogelijkheden. “Zo zien we dat het gebruikt wordt voor een efficiëntere communicatie in de gezondheidszorg. Dure specialisten, zoals cardiologen en oncologen, zouden minder hoeven te reizen waardoor zij veel op tijd en kosten zouden kunnen besparen.” Nog mooier is het voorbeeld van een toepassing die nu al door justitie wordt gebruikt. Door videoconferencing te gebruiken voor het voorgeleiden van verdachten hoeft een hulpofficier van justitie niet langer stad en land af te reizen en kunnen verdachten sneller worden voorgeleid. Door een wetswijziging wordt van deze mogelijkheid nu al volop gebruik gemaakt. Met name tijdens weekenden wanneer de capaciteit bij justitie even wat minder is, is dit een uitkomst. Ook bij het driehoekoverleg tussen burgemeester, officier van justitie en de hoofdcommissaris van de politie hoeven de betrokkenen bij calamiteit niet op pad en kunnen besluiten sneller genomen worden.


Goede investering


Tandberg, de Noorse leverancier van producten en diensten voor visuele communicatie, waarmee ook HP nauw samenwerkt, heeft veel te bieden als het om videoconferencing gaat. Om de kwaliteit van deze vorm verder te optimaliseren heeft ook deze fabrikant de stap naar HD video gezet door de Tandberg PrecisionHD Camera te ontwikkelen. Deze biedt high-definition (720p) video output in een 16:9 formaat. De camera beschikt voorts over 7x zoom, 70 graden gezichtsveld en een 180 graden horizontale draaifunctie. Naast HD-systemen blijft Tandberg ook andere systemen leveren, waarbij zowel kleine als grote bedrijven voor een systeem kunnen kiezen dat het beste past bij hun specifieke behoeftes en budget.

“Wie de voordelen van videoconferencing ziet, zeker met de huidige middelen, zal de aanschafprijs minder relevant vinden”, gaat Swart verder. ”Dat een dergelijke investering zich snel laat terugverdienen, laat zich vrij eenvoudig uitleggen”, zegt Swart die vindt dat videoconferencing absoluut een tweede kans verdient. “Door videoconferencing worden beslissingstrajecten versneld, vindt een optimale uitwisseling van kennis plaats en wordt vaak een betere balans bereikt tussen werk en privé doordat men in organisaties geen tijd meer hoeft te verspillen aan reizen.”

Door Laurens van Aggelen

EDITORS' CHOICE