NIEUWS

Fluke: meeste patchkabels voldoen niet aan de normen


Redactie AV & Domotica | 07 september 2007
Recente tests van Fluke, fabrikant van testapparatuur voor netwerken, toont aan dat de meeste patchkabels binnen netwerken niet voldoen aan de normen. Fluke testte 149 nieuwe patchkabels na een ‘mystery shopper’-actie bij 34 distributeurs en verkooppunten. Daaruit bleek dat 82% van de patchkabels van categorie 6 en 70 procent van de patchkabels van categorie 5 niet aan de TIA/EIA-568-B.2-1 norm voldoen.

“Het gebruik van ondermaatse patchkabels in om het even welk netwerk, in de serverruimte, het datacentrum of de pc van een gebruiker, zal onvermijdelijk tot een degradatie en vertraging van het netwerk leiden”, aldus Jonathan Lewis, Product Specialist bij Siemon. “Storingen en netwerkvertragingen zijn het onvermijdelijke gevolg van het gebruik van ondermaatse patchkabels – dit zou een duidelijk signaal moeten zijn aan het adres van alle netwerk- en IT-managers.”

Lewis waarschuwde verder ook voor het feit dat er soms bochten afgesneden worden. Het komt veel voor dat een A-merk, voorzien van testcertificaten die aan de norm voldoen wordt geïnstalleerd voor de permanente link (horizontale kabels, patchpanelen en outlets). Vervolgens worden de prestaties van het netwerk gecorrumpeerd door goedkope, niet geteste patchkabels van lokale assemblagewerkplaatsen of merken te gebruiken, die het niet zo nauw nemen met de kwaliteit van hun producten.

“We hebben al toestanden meegemaakt, waarbij de goed functionerende permanente links van categorie 6 door veel te slechte ‘categorie 6’ kabels zo sterk gecorrumpeerd waren, dat het complete systeem zelfs niet eens meer aan de prestatie-eisen van categorie 5 voldeed”, zegt Lewis.

Een andere vaak voorkomende situatie is dat een volledig systeem van een toonaangevend merk geïnstalleerd wordt op dag één, maar dat de eigenaar hieraan vervolgens na verloop van tijd ondermaatse merken van patchkabels toevoegt. Hoe meer dit soort kabels toegevoegd worden, hoe groter het risico dat ze het netwerk na verloop van tijd vertragen. Lewis zegt: “Het is natuurlijk totale waanzin om de prestaties van een bedrijfskritisch netwerk in het gedrang te brengen om wat op patchkabels te kunnen besparen.”

“Toonaangevende merken van patchkabels zijn misschien iets duurder, maar bieden wel een veel grotere prestatiezekerheid. Zo worden de kabels van Siemon in overeenstemming met strenge ISO-kwaliteitsnormen, van de allerbeste kwaliteit van connectoren en kabels gemaakt, in sterk geautomatiseerde productiefaciliteiten. Elke kabel wordt bovendien afzonderlijk en strenger getest dan de geldende prestatienorm vereist en de prestaties ervan worden dan ook gegarandeerd.”
 
Zie ook www.siemon.co.uk.

EDITORS' CHOICE