NIEUWS

Linksys NAS200


Redactie AV & Domotica | 26 september 2007
Linksys, een divisie van Cisco Systems, Inc. en toonaangevend leverancier op het gebied van voice, wireless en netwerkapparatuur voor consumenten en kleinzakelijke omgevingen haar nieuwste netwerk opslagoplossing voor thuisgebruik aan: het Linksys `Network Storage System with 2 bays` (NAS200).

De NAS200 stelt gebruikers in staat om bestanden op te slaan en te organiseren op één centrale locatie, die altijd beschikbaar en toegankelijk is. Maar er is meer: het systeem is uitgerust met een mediaserver die het mogelijk maakt om muziek en HD-videobestanden af te spelen over het netwerk en digitale foto’s of andere bestanden kunnen gedeeld worden met familie en vrienden via het internet.
 
Centraal en geordend
Als slimme, centrale opslagoplossing speelt de NAS200 een belangrijke rol in het thuisnetwerk van vandaag, zonder afhankelijk te zijn van een computer die altijd aan staat. Door alle gegevens op te slaan en te ordenen op de NAS200, in plaats van op verschillende pc`s en andere apparaten, zijn bestanden op elk moment en vanaf locatie beschikbaar – zelfs buiten het thuisnetwerk. Hierdoor kunnen gebruikers hun muziek beluisteren terwijl ze op kantoor zijn, fotoalbums delen met bekenden en toegang krijgen tot persoonlijke documenten vanuit een hotelkamer in het buitenland.


  “Beeld je eens in dat veel gebruikers hun documenten, foto`s, video`s en muziek nu hebben opgeslagen op verschillende pc`s en andere apparaten, zoals MP3-spelers, USB harddisks en geheugenkaarten. Deze apparaten bevinden zich meestal in verschillende kamers en zijn veelal niet met elkaar verbonden”, aldus Judith Eijkelboom, Sales Manager Linksys Benelux. “Met de NAS200 bieden we de mogelijkheid om de veelal groeiende verzameling muziek, foto’s en documenten op één centrale locatie te beheren en organiseren. Zo kan er ook eenvoudig een back-up gemaakt worden van onvervangbare persoonlijke herinneringen zoals digitale foto`s.”
 

Streaming


De NAS200 kan fungeren als mediaserver en muziek- en videobestanden streamen naar apparaten die verbonden zijn met het netwerk. De mediaserver is gebaseerd op het UPnP AV protocol, waarmee detectie en controle tussen verschillende apparaten op het netwerk mogelijk is. Dit is onafhankelijk van besturingssysteem, programmeertaal of netwerkverbindingen. Andere UPnP-apparaten, waaronder de Linksys KiSS 1600, kunnen de NAS200 automatisch herkennen en vervolgens de beschikbare bestanden weergeven of afspelen. De geïntegreerde mediaserver ondersteunt het gelijktijdig streamen van meerdere HD-videobestanden, waardoor zonder problemen video’s afgespeeld kunnen worden op verschillende locaties op hetzelfde moment.
 
Eenvoudig en betrouwbaar
De NAS200 vereist, zoals een echte NAS oplossing, geen PC of software maar is 24x7 beschikbaar via het netwerk. Na het plaatsen van één of meerdere harde schijven dient de NAS200 aangesloten te worden op het netwerk, waarna de installatie wordt voltooid met de wizard op de installatie-cd of via de webinterface. De geplaatste harde schijven worden voortdurend gemonitord en het systeem kan worden geconfigureerd om e-mail notificaties te versturen wanneer bijvoorbeeld een defecte schijf gedetecteerd is of bij onvoldoende opslagcapaciteit. De NAS200 beschikt ook over ‘1-button back-up’ waarmee in een handomdraai back-ups gemaakt kunnen worden van alle werkstations op het netwerk. Ook is het mogelijk om een back-up van de NAS200 zelf te maken op een pc of een andere harde schijf.
 
Belangrijkste kenmerken
•         Muziek en HD-video streamen
•         Geïntegreerde UPnP AV mediaserver
•         DLNA 1.5-compatibel
•         Ingebouwde HTTP- en FTP-server en DDNS-ondersteuning
•         Ruimte voor twee 3,5-inch SATA harde schijven
•         Twee externe USB 2.0-poorten voor extra opslagcapaciteit (USB Flash & USB HDD)
•         Ondersteunt RAID0- en RAID1-configuratie
•         Ondersteunt NTFS (read only), FAT16 en FAT32
•         Documenten delen via FTP, HTTP of SMB-shares
•         Beheer van groepen en individuele gebruikers
•         1-button back-up procedure
•         Software voor PC back-ups
 
Prijs en beschikbaarheid
De NAS200 is vanaf september 2007 verkrijgbaar via het Linksys distributie en partner netwerk voor een adviesverkoopprijs van circa € 179,-

Voor meer informatie www.linksys.com/nl

EDITORS' CHOICE