NIEUWSSonos

Sonos draadloos multizone-systeem

Redactie AV & Domotica | 15 oktober 2007 | Sonos
Knappe koppen achter Sonos brachten in 2004 een Multi Room audiosysteem op de markt welke heden ten dage nog steeds vóórop loopt. Doordat zowel computerdeskundigen als audiofielen meewerkten aan de ontwikkeling van het systeem is een hoogwaardig audioproduct ontstaan, gebruikmakend van vooruitstrevende draadloze verbindingstechniek.

De hoofdredacteur van hifi.nl dacht uitgerekend aan mij voor het recenseren van het Sonos systeem vanwege mijn beperkte kennis van computers en aanverwante zaken. Op de keper beschouwd niet echt een compliment maar dat vechten we samen wel uit… De beweegreden snap ik overigens wel, Sonos claimt dat je ook zonder ingevoerd te zijn in de automatisering probleemloos de boel aan het spelen krijgt. Een leuke test voor zowel Sonos als voor mij.


Het systeem

Sonos Europe stuurde een complete bundle waarmee het mogelijk is om in twee afzonderlijke ruimtes muziek te luisteren. De set bestaat uit een ZP-80 Zone Player, een ZP-100 Zone Player, een Controller inclusief charging cradle en een set speakers. Ook alle bekabeling die nodig is om het systeem aan te sluiten wordt meegeleverd. De ZP80 en ZP100 Zone Players verschillen niet alleen qua fysiek maar ook qua functionaliteit. De ZP100 beschikt over een ingebouwde 2x50 watt versterker en is daarom bijna 2x zo groot als de ZP80. Het meest logisch is om de ZP80 aan te sluiten op een bestaande ‘stereo’-installatie en zo het Sonos systeem als extra bron te laten fungeren.
Het aansluiten kan op diverse manieren, zowel analoog als digitaal. Voordeel van digitaal aansluiten op een externe DA-converter of op een in een surroundreceiver ingebouwde DA-converter is de betere geluidskwaliteit. Je omzeilt dan de in de ZP80 ingebouwde dac. Analoog aansluiten kan met een normale interlink met cinch connectoren. Om muziek uit de ZP100 te toveren volstaat het om een set speakers aan te sluiten. Binnen het complete systeem is een sleutelrol weggelegd voor de (uiteraard) draadloze op Wifi gebaseerde controller. Sonos heeft mede voor de controller een eigen beveiligd netwerk ontwikkeld te weten SonosNet. Dit SonosNet opereert volledig zelfstandig en maakt geen gebruik van bestaande (thuis)netwerken. Met deze controller kunnen maximaal 32 ruimtes afzonderlijk bestuurd worden. Standaard is de controller voorzien van een eenvoudige lader, optioneel is een mooie cradle leverbaar waarin de controller opgeladen wordt. Laatste onderdeel van de geleverde bundle is een set ‘boekenplank’ speakers.


Aansluiten en installeren

Met het installeren en aansluiten van de diverse onderdelen zal ik gelijk de producten wat uitgebreider belichten. Om de boel aan de praat te krijgen volstaat het om de uitgebreide Nederlandstalige handleiding te volgen. Deze loodst je stap voor stap door de te volgen procedure. Omdat ik de ZP80 als extra bron in de audioset wil gebruiken komt deze in de huiskamer te staan in de nabijheid van de router van mijn draadloze netwerkje. Omdat de ZP80 zo klein is dat hij bijna in de handpalm past is er makkelijk een plaatsje voor te vinden. Met de meegeleverde utp-kabel wordt de ZP80 aangesloten op het netwerk. Vervolgens gaat een analoge interlink naar mijn versterker en wordt het netsnoer in het stopcontact geprikt. Volgens de handleiding is het systeem nu gereed voor installatie en kan de computer opgestart worden om de boel te installeren. De meegeleverde CD-ROM gaat in de computer en de installatieprocedure komt in het scherm. Stap voor stap wordt de procedure die eveneens on-line te bekijken is op www.sonos.com doorlopen en binnen 15 minuten heb ik de boel aan de praat. In principe had dit zelfs nog iets sneller gekund maar ik was als “computer leek” vergeten in de Windows Firewall het Sonos systeem vrij te geven. Bij dit probleem kwam direct de eerste kennismaking met de uitzonderlijke gebruiksvriendelijkheid van het Sonos systeem naar voren. Via een on-line helpfunctie had ik snel gevonden waar het aan schortte en kon ik direct verder. De helpfunctie bestaat niet alleen uit tekst maar is ook voorzien van duidelijke afbeeldingen. Tijdens de installatie hoeven geen computergerelateerde handelingen zoals het aanmaken van IP adressen te worden gedaan, het systeem regelt dit allemaal zelf. De belofte dat echt iedereen dit systeem kan aansluiten en installeren is volledig waargemaakt.
Om specifieke gebruikersinstellingen te doen en volgende zones te installeren is de computer niet per se meer nodig. Alles kan geregeld worden met de controller. Voorzien van een 3,5” kleurenscherm en een bescheiden aantal toetsen. Meest in het oog springend is het grote iPod achtige scrollwheel. Via de superheldere menustructuur, helaas wel Engelstalig, stel ik de ZP80 naar mijn specifieke wensen in. Zo kun je onder andere kiezen of je de audiouitgang fixed of variabel wil hebben. Ik kies voor fixed zodat ik het volume via de audioset kan regelen. Er is ook de mogelijkheid bass, treble, balance en loudness naar believen aan te passen. Ook kun je het lampje op de voorzijde van de Zone Player aan- of uitschakelen. Al deze settings kun je voor iedere Zone Player apart instellen, tevens is het mogelijk elke zone een andere naam te geven. Niet alleen de Players zijn aan te passen, ook de Controller zelf kan aangepast worden. Zo is er de mogelijkheid om de helderheid van de display aan te passen, de toetsverlichting te dimmen en het gebruik van de knoppen gepaard te laten gaan met een zachte click of helemaal geluidloos. Het aanmaken van andere zones kan via de Controller. Omdat de Bundle 130 die ik ontvangen heb geschikt is voor 2 zones besluit ik de slaapkamer als 2e zone te gebruiken. Hiervoor hoef ik slechts de ZP100 Zone Player op het lichtnet aan te sluiten en met een set speakers te verbinden. Ik gebruik hiervoor de meegeleverde Sonos monitor speakers. Binnen een paar minuten wordt de ZP100 in het systeem herkend en is er automatisch verbinding gemaakt met het netwerk. Via de controller kun je de zone een naam geven en kun je er mee aan de slag.


 

EDITORS' CHOICE