NIEUWS

Z Wave draadloos


Redactie AV & Domotica | 26 oktober 2007
Z-Wave is een nieuwe standaard in draadloze home control en automatisering die consumenten de controle geeft over nagenoeg ieder apparaat of toepassing in huis, zelfs als men weg van huis is.
Door gebruik te maken van een breed assortiment van sensoren en controllers, kan het energieverbruik per apparaat, ruimte of zelfs de hele woning op maat aangepast worden. Denk hierbij aan het regelen van verlichting of juist verduistering, de temperatuur in huis, beveiliging, maar ook veiligheid. Zelfs toepassingen in de thuiszorg kunnen geïntegreerd worden. Deze modulaire opbouw van Z-Wave maakt het mogelijk om het netwerk later probleemloos uit te breiden of te wijzigen. Mocht een apparaat niet compatible zijn met Z-Wave dan kan deze zelfs via een module geschikt worden gemaakt.
De gebruikte techniek is inmiddels een door veel (meer dan 125) bekende en grote merken breed geaccepteerde industriële standaard, waardoor het aanbod in beschikbare modules groot is. Intel en Logitech zijn hier slechts enkele voorbeelden van.  


Bij dit draadloze systeem wordt er gebruik gemaakt van een lage frequentie, zodat er zo min mogelijk hinder wordt ondervonden van obstakels zoals muren en er geen problemen zijn met andere draadloze apparatuur in huis, zoals een DECT-telefoon of WiFi-netwerk. Tevens kunnen de verschillende apparaten binnen dit netwerk hun status bevestigen en commando`s aan andere modules doorgeven, waardoor de totale maximale afstand van het netwerk vergroot wordt.   Wat dit systeem met name zo aantrekkelijk maakt, is dat het eenvoudig en snel zelf te installeren is. Dus geen dure monteurs of moeilijke handelingen. Aanmelden van nieuwe modules dient binnen seconden gebeurt te zijn.  Het systeem is voordelig in de aanschaf, waardoor het ook voor gewone huishoudens aantrekkelijk is om te gaan gebruiken. Uiteindelijk is het zelfs kostenbesparend doordat het systeem het energieverbruik in huis efficiënter zal laten verlopen. Zo kunnen bijvoorbeeld apparaten of verlichting op afstand uitgeschakeld worden, via internet of mobiele telefoon, wat het tot een nieuwe generatie draadloos `ecosysteem` maakt. 

Meer informatie over Z-Wave en de mogelijkheden vindt u op www.z-wave.com

EDITORS' CHOICE