NIEUWS

Windows: iedereen zijn eigen server


Redactie AV & Domotica | 23 november 2007
Het idee van een homeserver is niet nieuw. Er zal ooit een moment komen dat we allemaal een kastje in de meterkast hebben hangen waar we al onze content op weg schrijven. Dat zal een apparaat zijn waarmee bovendien de besturing van veel andere apparatuur in huis zal worden geregeld. Diverse eerste aanzetten daartoe zijn er al geweest. Nieuw is de Windows Home Server van Microsoft.

Deze week mocht de Nederlandse pers ter kantoren van Microsoft op Schiphol-Rijk kennis maken met een nieuw systeem dat tegemoet moet komen aan de wensen van consumenten om overal en altijd bij je eigen bestanden te kunnen. Op de eerste plaats natuurlijk thuis, wanneer men daar althans de beschikking heeft over meerdere computers. Maar ook onderweg kan het wel eens handig zijn om bij je eigen bestanden te kunnen die je op dat moment niet bij je hebt op je mobiele apparatuur. Bijvoorbeeld om iemand je laatste foto’s te laten zien of even wat muziekbestanden binnen te halen die je op een van je eigen pc’s hebt staan.“Waar we met Windows Home Server in willen voorzien, is het veilig- en beschikbaar stellen van de data van de gebruiker en het organiseren daarvan”, aldus Lucas de Clerq, OEM Director bij Microsoft. Het veilig stellen van bestanden die de gebruiker dierbaar zijn, schiet er nog wel eens bij in, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. Dat zie je niet alleen in het bedrijfsleven maar ook in de thuisomgeving. Wie zelf vergeet om te backuppen of niet de discipline verstaat dit vooral ook zeer regelmatig te doen, wordt door Windows Home Server standaard voorzien van een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse backup. Uiteraard is het mogelijk de instellingen daarvoor aan te passen naar eigen wens. Ook kan daarbij worden aangegeven wanneer een backup zou moeten beginnen en eindigen. Backuppen zal in ieder geval nooit gebeuren op een moment dat het de gebruiker niet uitkomt. Bijvoorbeeld wanneer hij net de pc aanzet om snel aan iets te werken. Dat zou het gebruik van het systeem immers onnodig traag maken.


Op afstand

Aantrekkelijk aan de Windows Home Server is dat alle aangesloten computers (maximaal tien) én alle opslagmedia die zijn aangesloten, als één geheel worden gezien. Dat vergemakkelijkt het zoeken naar bestanden en brengt meteen in kaarten welke bestanden bedoeld of onbedoeld op meerdere plaatsen zijn opgeslagen. Door daarin een beter overzicht te krijgen, kan aanzienlijk op opslagcapaciteit worden bespaard. Het maakt dan bijvoorbeeld niet uit achter welke pc je zit om toegang te hebben tot alle foto’s of muziekbestanden die meerdere personen in huis willen delen. Dezelfde mogelijkheden worden, uiteraard afhankelijk van de zelfgedefinieerde instellingen, ook geboden aan geautoriseerde familieleden, vrienden en kennissen. Voor iedereen die op afstand toegang mag hebben tot de server een de daarop aangesloten computers en opslagmedia kan door de beheerder toegang worden verleend tot bepaalde mappen. Aangegeven kan worden of daaruit alleen bestanden gelezen kunnen worden of dat het voor hen ook mogelijk is bestanden op het systeem te plaatsen. Komt schoonmoeder terug van vakantie dan kan ze daar al haar favoriete kiekjes neerzetten die door kinderen en schoonfamilie vervolgens bekeken kunnen worden. Toegang tot die foto’s is dan alleen mogelijk voor degenen die geautoriseerd zijn om in het betreffende mapje te kijken.


Veilig

Het is een prettig idee dat dierbare foto’s en andere bestanden regelmatig worden gebackupt. Het zou immers een ramp zijn opeens vele jaren vakantiefoto’s, kerstmissen, verjaardagen en andere kiekjes van hoogtijdagen door de digitale afvoerput te zien verdwijnen. Een extra ingebouwde beveiliging is dat  Windows Home Server voortdurend het welzijn en de beveiliging van de aangesloten pc’s en opslagmedia controleert zodat tijdig kan worden ingegrepen in het geval er toch iets mis mocht dreigen te gaan. Die beveiliging begint al bij het kiezen van een wachtwoord. Al te simpele combinaties die bijvoorbeeld alleen bestaan uit letters of cijfers worden aangemerkt als onveilig. Dat lijkt een onbelangrijk detail maar de praktijk laat zien dat de wachtwoorden die over het algemeen gebruikt worden, wel erg voorspelbaar zijn. Wie de naam van de hond van de eigenaar van de pc weet, komt meestal al een heel eind.


Mogelijkheden

Wie niet voldoende heeft aan de mogelijkheden die Windows Home Server reed biedt, kan gebruik maken van de vele plugins die op internet te downloaden zijn. Op dit moment zijn dat er al zo’n 40. Met deze plugins kunnen functionaliteiten worden toegevoegd zoals de mogelijkheid om ook online backups te maken en om bijvoorbeeld muziek vanaf de server te streamen naar een mobiele telefoon. Het maken van online backups is de laatste tijd volop in de belangstelling. KPN biedt het aan maar ook computerfabrikant Dell. Het voordeel van een backup online is enerzijds dat je als gebruiker zelf geen extra opslagruimte nodig hebt om deze backup weg te schrijven, maar vooral dat zo’n backup extern is opgeslagen. Bij brand of diefstal zou immers alle data verloren kunnen gaan als de bestanden niet ook nog eens elders terug te halen zijn. Voor bedrijven is het buiten het pand bewaren van backups eigenlijk al een must, voor consumenten zal het alleen maar meer gewild zijn wanneer de hoeveelheid data die men niet graag kwijt wil raken, blijft groeien.


Gebruiksgemak

Voor het inrichten van een server is geen dure pc nodig. Zelfs een beeldscherm, toetsenbord, muis en dure geluids- of videokaarten kunnen achterwege blijven. De bediening van het systeem kan namelijk plaatsvinden op een van de aangesloten computers die deel uitmaken van het thuisnetwerk. Meest ideaal is een compact geluidsarm en energiezuinig apparaat met voldoende opslagcapaciteit. De software zal volgens De Clerq rond de 150 euro gaan kosten. Voor het systeem zelf is men bijvoorbeeld bij Quibus € 750,- kwijt en bedraagt de opslagcapaciteit dan 200 gigabyte. Een dergelijk systeem heeft volgens Olaf Pas van Quibus een bijzonder laag energieverbruik.
Het installeren van Windows Home Server kan uiteraard ook op een pc die nog ergens in huis aanwezig is. Wel is voor een goede installatie wat kennis van netwerken noodzakelijk. Zeker ten aanzien van de beveiliging daarvan. Dat zal voor de meesten die besluiten om deze software aanschaffen veelal geen probleem zijn. Wie meerdere pc’s in huis heeft, maakt vaal al gebruik van een thuisnetwerk om bijvoorbeeld een internetverbinding of een printer met andere huisgenoten te kunnen delen. Het gebruik van de software zelf is tamelijk eenvoudig gehouden en is zeker niet gecompliceerder dan het gebruik van Windows XP of Windows Vista.
Microsoft heeft voor alsnog geen plannen om deze software door middel van speciale campagnes onder de aandacht te brengen van de consument. Voor alsnog ziet het er nog niet naar uit dat het gebruik van een dergelijk product een commodity zal worden. Zou dat wel zo zijn dan was wellicht ook al bekend wanneer en of er een Nederlandse versie van Windows Home Server op de markt zal komen. Het antwoord op die vraag moest Microsoft ons voor alsnog schuldig blijven.

Door Laurens van Aggelen

EDITORS' CHOICE