NIEUWS

Linksys` draadloze toepassingen


Redactie AV & Domotica | 16 december 2007
Linksys maakt het eenvoudig

Het huis van de toekomst stond vroeger in het Autotron in Rosmalen. Nou ja huis van de toekomst? Je kon er doorheen wandelen en allerlei technische hoogstandjes van die tijd bekijken en proberen. Een van de dingen die ik me nog herinner is de toegang tot videotex. Dat zou het helemaal gaan worden. Een broek bestellen bij Wehkamp via een telefoon met daarop toegang tot videotext middels een groot display. Nee, dat werd het helemaal. Nou, volgens mij hebben we met zijn allen die stap overgeslagen en zijn we jaren later massaal aan het internet begonnen. Maar veel van de dingen die je destijds in dat huis kon zien, is nu heel normaal. Bijvoorbeeld het op afstand bedienen van het licht in huis, of recepten opzoeken via internet en het bestellen van kleding of andere zaken op het internet waar eigenlijk de videotext oplossing een voorloper van was.

Maar tegenwoordig willen we meer en kan er gelukkig ook veel meer. Door de komst van allerlei draadloze oplossingen wordt het voor veel mensen ook makkelijker om dit soort apparatuur aan te schaffen en zelf te installeren. Draden trekken door je hele huis is vaak een hele klus en daarbij komt nog dat de draden achteraf niet meer zichtbaar mogen zijn. Of je moet er bij de bouw van je huis al rekening mee houden dan is het een heel ander verhaal. Maar heb je een bestaande woning en wil je wat moderne functies toevoegen aan je woning die het wooncomfort drastisch kunnen verbeteren? Met allerlei protocollen zoals Z-wave, X10, S10 kun je tegenwoordig je huis automatiseren. Je kunt bijvoorbeeld de verlichting en het alarm op afstand bedienen en simuleren dat je thuis bent, terwijl je op Bali zit. En dat is nog lang niet alles.
Wat mij betreft is er nog een tussenstap die niet direct je huis automatiseert en de verlichting aanstuurt maar wel een aantal losstaande apparaten in huis koppelt en beheersbaar maakt vanuit verschillende locaties. Linksys heeft hier een aantal mooie oplossingen voor bedacht in de vorm van hardware die los van elkaar maar vooral samen behoorlijk wat zaken makkelijker beheersbaar maar vooral benaderbaar maken. Niet bepaald een merk waar je waarschijnlijk aan zult denken, maar Linksys heeft een aantal nieuwe producten geïntroduceerd tijdens de IFA in Berlijn. Hiermee kun je een aantal functies, zoals het gebruiken van al je multimedia bestanden in andere ruimtes van het huis of zelfs ergens anders op de wereld òf het op afstand toezicht houden op bepaalde ruimtes door middel van het plaatsen van camera’s, eenvoudig installeren. Tevens is het natuurlijk erg belangrijk dat al je data en multimediabestanden in huis veilig zijn opgeslagen en dat je een back-up hebt van al je gegevens mocht er iets mis gaan. Dit is met Linksys mogelijk.

Ik heb voor test een aantal nieuwe Linksys producten in huis geïnstalleerd en ik moet zeggen dat ik ze eigenlijk niet meer wil missen omdat ze toch wel erg comfortabel zijn. Het gaat om de volgende producten:

WRT150N Wireless-N Home Router
WPC300N Wireless-N Notebook Adapter
NAS200 Network Storage System met 2 slots voor SATA harddisks
PLE200 Powerline AV Ethernet Adapterset
KiSS 1600 High Definition Media Player
WPS54G Wireless-G Print Server
CIT400 Cordless Dual Mode Internet Telephony Kit met Skype
WVC200 Wireless-G PTZ Internet Camera met audio
WVC54GC Wireless-G Internet Video Camera
Ik behandel ze één voor één.

EDITORS' CHOICE