NIEUWS

Packard Bell Mini Tower


Redactie AV & Domotica | 13 mei 2008
Veel mensen hebben inmiddels één of meerdere PC’s in huis. Hetzij in de vorm van een desktop computer of een laptop, of natuurlijk allebei. Ook zijn er mensen die in huis een mediacenter in gebruik hebben die aangesloten is op de televisie in de woonkamer.

Sommige van deze mediacenters zijn van zo’n formaat qua afmetingen dat je hem liever ergens verborgen opstelt en vervolgens door het huis kabels gaat leggen om hem toch aangesloten te krijgen op je televisie in de woonkamer. Qua bediening is dit niet echt ideaal, de draadloze afstandsbediening heeft niet het bereik om de mediacenter te kunnen bedienen op zo’n afstand en de muis en het toetsenbord gaan dit ook niet halen. Een mooiere en in dit geval ook een betere oplossing zou kunnen zijn de nieuwe Packard Bell iMax X8010 die ik momenteel ter test in gebruik heb genomen.

Deze fraai vormgegeven en afgewerkte MINI tower mediacenter PC is namelijk zo’n 60 procent kleiner dan de gemiddelde desktop computer. Bovendien is hij afgewerkt met fraaie rondingen en een glanzend zwarte lak waardoor hij past bij nagenoeg iedere moderne home cinema opstelling. De zijkanten zijn fraai afgewerkt met een aluminium geperforeerde plaat waardoor hij ook van de zijkant bekeken een imposante aanblik heeft en dat kun je niet van veel desktop pc’s zeggen.


4X4 aangedreven


Maar veel belangrijker dan de buitenkant is wat er natuurlijk in de fraaie desktop behuizing verstopt zit wat zorgt voor de prestaties van deze entertainmentcenter. Nou dat is niet mis bij deze X8010. Deze krachtpatser is namelijk voorzien van een Intel® Core™2 Quad Q6600 met een 8MB cache geheugen en een quad pumped bus snelheid van maarliefst 1066MHz. Daarnaast is hij voorzien van maarliefst 3 Gigabyte DDR2 intern geheugen. Dus denkvermogen en snelheid genoeg voor de meest geavanceerde software van dit moment.
Ook mag het natuurlijk aan opslagcapaciteit niet ontbreken en daarom is er gekozen voor een 500 Gigabyte grote 7200 rpm snelle SATA harddisk. Deze schijf is trouwens fluisterstil en dat is wel zo prettig als je de desktop pc dicht bij jezelf hebt staan. Allerlei rare bijgeluiden tijdens het bekijken van een film of foto slideshow daar zit niemand op te wachten denk ik.


Inderdaad multi-media

Ook een kaartlezer mag natuurlijk niet ontbreken bij een entertainmentcenter als deze. Dat doet hij dan ook niet de X8010 is voorzien van een 15-in-1 flash memory kaartlezer. Zo kun je met de X8010 lezen en schrijven op onder andere Multi Media Card, Compact Flash, IBM Microdrive, Smart Media, SD ofwel Secure Digital of Memory Stick. Inmiddels zijn de vele soorten flash memory kaartjes niet meer weg te denken. We hebben vaak al diverse apparaten in huis die er gebruik van maken zoals de digitale fotocamera, MP3 en MP4 spelers et cetera. Een flash memory kaartlezer maakt het dan erg handig om de kaartjes uit te lezen om bijvoorbeeld de zojuist gemaakte foto’s thuis direct te bekijken zonder eerst een kabeltje te moeten gaan zoeken om de foto’s naar de computer te kunnen slepen. Met de entertainmentcenter software en de remote van de X8010 kun je met een druk op de knop de foto’s in een mooie slideshow voorbij laten komen.
De X8010 is voorzien van een DVD+- double layer drive. Dat wil zeggen dat je er ieder DVD schijfje of CD schijfje probleemloos mee kunt afspelen en writable of re-writable schijfjes probleemloos mee kunt beschrijven. Optioneel zijn de iMax computers van Packard Bell zelfs verkrijgbaar met een Blu-ray combo drive waarmee je dus ook Blu-ray films kunt afspelen. Voor de iMax computers is dit geen enkel probleem want de high definition resolutie van 1920x1080 is ook met de ingebouwde beeldkaart geen enkel probleem.


Beeld en geluid in balans

Aan boord van de iMax X8010 is namelijk een NVIDIA® GeForce® 8400 GS, PCI-Express kaart met ingebakken DirectX10 ondersteuning en TV-out (s-video) aansluitingmaar daarnaast nog veel belangrijker tegenwoordig een DVI-I aansluiting die je prima kunt gebruiken om je entertainmentcenter op de LCD of Plasma televisie aan te sluiten. Direct DVI als je de mogelijkheid hebt of als dat niet kan met een verloopkabel van DVI naar HDMI die tegenwoordig overal probleemloos verkrijgbaar zijn. Door het gebruik van deze aansluitmethode kun je met de NVIDIA full high definition beelden uitsturen naar je televisie en genieten van een haarscherpe 1920x1080 weergave van videobeelden zoals van een Blu-ray als je de optionele uitbreiding van de Blu-ray combo zou nemen. En anders van high definition ondersteunende videogames die ook meer en meer op de markt verschijnen. Bovendien kun je met het gebruik van deze resolutie ook je digitaal gemaakte foto’s in een weergaloze scherpte op je beeld laten verschijnen. Je weet gewoon niet wat je ziet zo mooi zijn deze beelden, mits natuurlijk je digitale fotocamera een dergelijk hoog oplossingsvermogen heeft dat hij ook de foto’s in een dergelijke kwaliteit kan maken. Maar dat moet met de digitale fotocamera van vandaag absoluut geen probleem zijn.


De 256MB DDR3 memory aan boord van de NVIDIA® GeForce® 8400 GS is voldoende en snel genoeg om de huidige games en ook de komende games fantastisch weer te geven. Zelf heb ik nog even Call of Duty 4 “Modern Warfare” en Need for Speed “Carbon” zitten spelen op mijn 50-inch Full HD Pioneer Kuro. Ik moet zeggen dat games spelen op een dergelijk formaat in Full HD toch wel een fantastische ervaring is. De beelden zijn zo groot en scherp dat je je helemaal inleeft in de game. Met het gebruik van een accessoire als een stuurwiel en gaspedalen bij Need for Speed waan je jezelf in een van de bolides die je kunt racen, geweldig! Grafisch gezien had de X8010 geen enkel probleem met de toch wel zware belasting van deze games. Geen haperingen of gekke dingen, gewoon vloeiende beelden zoals het hoort.
Bij goed beeld hoort natuurlijk goed geluid, vaak een ondergeschoven kindje bij PC’s. De X8010 is voor een goede geluidsweergave voorzien van een 7.1 High Definition Audio ondersteuning. Je kan eigenlijk blindelings een 3,5mm plug inpluggen achter in een van de audio connectoren. Na het inpluggen vraagt de software van de PC waarvoor je de uitgang wilt gebruiken. Je kunt dus zelf bepalen welke uitgang je gebruikt voor welke audiokanalen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je de zojuist ingeplugde speakers wilt gebruiken als links en rechts voor luidsprekers.
Ook kun je je surround receiver/versterker via SPDIF aansluiten zodat je kunt genieten van een Dolby Digital weergave van bijvoorbeeld je films die op de harddisk zijn gedownload of je DVD’s die je kunt afspelen via de DVD-drive van de PC en kun je een audioapparaat via de line-in aansluiting aansluiten op de PC voor als je van een externe bron audiobestanden wilt opnemen. En een microfoon aansluiting mag natuurlijk niet ontbreken nu we toch steeds vaker online met elkaar gamen en daarbij een headset met microfoon gebruiken voor de communicatie bij het gamen.

EDITORS' CHOICE