NIEUWS

X10, hét protocol voor domotica

Redactie AV & Domotica | 17 juni 2008
Je huis automatiseren met X10 is heel eenvoudig. Een avondje film kijken begint vaak met het aanzetten van al gauw drie apparaten: de projector of de DVD-speler, de versterker en het elektrische scherm of het vlakke beeldscherm. Meestal heb je dan ook drie afstandsbedieningen in je handen gehad; niet alleen voor het aanzetten maar ook voor diverse instellingen.

Toch blijft het veelal hier niet bij. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van de gordijnen of het uitdoen van de verlichting. Al met al best veel handelingen voor je ook nog maar één seconde beeld hebt gezien. Met een universele afstandsbediening wordt het al een stuk eenvoudiger, toch zou je graag willen dat bijvoorbeeld de verlichting er ook mee te bedienen is. Maar dat kan vaak niet, omdat deze meestal radiofrequent werkt in plaats van infrarood. En is het bedienen van al die apparatuur wel zo eenvoudig? Met X10 lijkt de oplossing nabij.

X10 is een industriestandaard die al enige tijd bestaat en waarmee het mogelijk is allerlei apparaten en voorzieningen, ondanks verschillende besturingscodes als infrarood en radiofrequent, te laten bedienen. In de Verenigde Staten is X10 verder ingeburgerd dan hier in Europa en wordt het veelvuldig gebruikt om woningen te automatiseren. Niet schrikken bij het woord automatiseren want veel mensen denken dan dat alles automatisch gaat en je zelf bijna geen invloed meer hebt op het geheel, maar dat is niet zo.


Hoe werkt X10?

X10 is een besturingsysteem dat gebruikt maakt van het zogenaamde X10-protocol. Dit protocol maakt gebruik van adresseringen van modules en controllers die bestaan uit een veelvoud van 4 bits. Het begint met een ‘huisselectie-code’ van 4 bits om je systeem van een unieke code te voorzien. Daarna is het de bedoeling dat alle modules, dat zijn apparaatjes met verschillende toepassingen, die je gebruikt in je X10 besturingsysteem een unieke 4 bits ‘unit-code’ krijgen.



Dit alles is erg eenvoudig te doen omdat alle X10-modules zijn voorzien van twee draai-switches die je voor de huis-code in kunt stellen op een gekozen letter van A t/m P. En voor de module-code kun je het tweede wieltje draaien op een getal van 1 t/m 16. Door deze codecombinaties is het mogelijk om in huis 256 verschillende modules aan te sturen in je besturingssysteem (16 huis-codes x 16 unit-codes maakt 256 verschillende combinaties). Het is namelijk de bedoeling dat iedere gebruikte module een andere code meekrijgt. En wil je een aantal modules tegelijk aanschakelen dan doe je dit door het aanmaken van een macro waarbij je alle gewenste codes van de modules inbrengt zodat ze toch tegelijk worden ingeschakeld: alle modules in een bepaalde macro wachten op elkaar met inschakelen of uitschakelen totdat alle modules de opdracht werkelijk hebben ontvangen. (Mochten de buren ook een X10 besturingssysteem hebben dan moet je gebruik maken van een filter dat communicatieprobleem helpt te voorkomen.)

EDITORS' CHOICE