NIEUWS

Spark Custom Electronics


Redactie AV & Domotica | 07 april 2009
(Ingezonden mededeling)

Vinkeveen, 5 april 2009- Sinds 1 april 2009 heeft Spark custom electronics haar assortiment uitgebreid met het home-entertainment programma van Opus.

Spark custom electronics is gespecialiseerd in audio- distributie, home- cinema en draadloze verlichtingsystemen en was al distributeur van onder andere Speakercraft, Image Audio en Rako. Met deze verbreding van het assortiment versterkt Spark haar positie in de custom electronic design and installatie markt.
OPUS biedt complete home entertainment oplossingen op het gebied van beeld en geluid. Het is makkelijk bedienbaar, eenvoudig te installeren en weinig servicegevoelig. Basis voor het systeem vormt het fraai vormgegeven kleuren touchscreen. Met het touchscreen kan alle audio en video apparatuur in het gehele huis bediend worden. Met Opus is het mogelijk verschillende TV programma’s of films op hetzelfde moment te bekijken. Opus biedt hi-fi kwaliteit en is toonaangevend in de europese markt. Opus systeem heeft in de internationale pers vele goede recensies en is diverse keren bekroond met awards.
Meer informatie over Opus producten is te vinden op http://www.opus.eu

"The problem with intelligent homes is that people often consider custom install solutions to be too expensive or technically complex, but that`s no longer the case. Thanks to the Opus system`s extremely simple cabling scheme, installation is astonishingly straightforward, while the system itself is by far and away the most intuitive and user-friendly design around."
(International Smarthouse)


Andere merken

Speakercraft levert innovatieve apparatuur voor meerkameraudio, topkwaliteit inbouwspeakers (zoals plafondluidsprekers) en IR-apparatuur. Het hart van de multiroomapparatuur wordt bijvoorbeeld gevormd door de Mode-bedienpanelen (al dan niet draadloos) of door de meerdere malen onderscheiden i-Phone interface. Speakercraft werd opgericht in 1990, heeft 110 medewerkers en staat onder leiding van de eigenzinnige en kleurrijke ondernemer Jeremy Burkhardt. www.speakercraft.com

Image Audio levert uitstekende en mooie met de hand gefabriceerde design-opbouwspeakers die als schilderijen in de kamer(s) kunnen worden gehangen. Hierbij kan men kiezen uit standaardafbeeldingen of een eigen foto, bedrijfslogo, tekening of schilderij. De levertijd is slechts veertien dagen. Ideaal voor thuisgebruik, maar ook bijvoorbeeld op kantoor, in trendy hotelbars en grand cafés. www.imageaudio.co.uk

Living Control is een high-endmerk voor multiroom-audio en -video. Deze onderneming levert onder meer de Studio 6 voor centrale opslag van muziek en (Blu-ray) dvd’s. Daarmee wordt kiezen en afspelen in verschillende ruimtes eenvoudig en overzichtelijk. Living Control levert audio en video tot maar liefst 24 zones. www.livingcontrol.com

Rako is een vooraanstaande leverancier van draadloze lichtsystemen en -regeltechniek. Met de producten van Rako kan men heel eenvoudig verlichtingsscenario’s configureren die overeenkomen met momenten van de dag, bijvoorbeeld bij thuiskomst, de ontvangst van gasten, verblijf buitenshuis, vakanties etc. Heel gemakkelijk is dat men op dezelfde voeding (maar wel met afzonderlijke bediening) bijvoorbeeld elektrische gordijnen en/of zonneschermen kan aansluiten. Het feit dat controlepanelen draadloos communiceren met dimmermodules, betekent dat opnieuw bekabelen niet nodig is. www.rakocontrols.com


Over Spark

Spark B.V. is in 2007 opgericht vanuit de custom install markt en wordt geleid door Bart Hoogweff Eikelenboom en An Ho-dac. Ân Ho-dac was veertien jaar lang directeur/ eigenaar van Medizorg, een organisatie die zich bezighoudt met specialistische thuiszorgtechnologie. Bart Hoogwerff Eikelenboom, oprichter en voormalig eigenaar van Censys Residential Control, heeft twintig jaar ervaring in custom-installationbranche. www.sparksite.nl

Spark is gecertificeerd Cedia lid (custom electronic design and and installation association) http://www.cedia.net/


Filosofie Spark

Spark = eenvoud
Installateurs en architecten hebben soms nog wat last van koudwatervrees. Ten onrechte, want Spark richt zich juist op eenvoud. Gebruikersvriendelijke toepassingen zonder ingewikkeld programmeerwerk. Bij startende dealers assisteren deskundigen van Spark bij de installatie en wordt direct de kennis overgebracht. Daarnaast beschikt Spark over een database aan scripts om verschillende merken apparatuur met elkaar te laten communiceren. Wij lossen het samen op en zorgen ervoor dat dealers in technisch opzicht onafhankelijk worden.

Techniek in dienst van comfort
Spark helpt met het integreren van de verschillende elektronische systemen, opdat het wonen een stuk comfortabeler wordt. Techniek hoort onder de ‘motorkap’. Met andere woorden, u hoeft uw machinekamer niet te zien om toch zorgeloos van de zegeningen van de techniek te kunnen genieten. Techniek moet intuïtief werken in dienst van de klant.
Het licht aandoen wanneer je thuis komt wordt vervangen door een vooraf geprogrammeerd scenario. De scenes zijn zo geprogrammeerd dat een druk op de knop de gewenste lampen - al of niet gedimd - aanzet, met desgewenst een muziekje op de achtergrond.

Communicerende apparatuur
Waar in Nederland wordt gesproken over domotica, heeft men het in Engeland en de Verenigde Staten over integrated systems. Beide fenomenen hebben hetzelfde doel, namelijk om met elektrotechnische oplossingen het leven in en rondom de woning te vergemakkelijken en zo comfortabel mogelijk te maken. Idealiter gebeurt dat door het aan elkaar koppelen van audio, video en verlichting. Een probleem dat hierbij soms optreedt, is echter dat de verschillende apparaten een andere taal spreken of andere instellingen behoeven. Om de apparaten toch met elkaar te kunnen laten communiceren, wordt gebruik gemaakt van een script. Het is belangrijk dat de apparatuur die men in huis gebruikt, op elkaar is afgestemd. Vele merken hanteren het begrip domotica, maar maken dat in de praktijk niet waar; zij maken namelijk gebruik van stand-alonesystemen met eigen standaarden.

In het streven om te komen tot een domoticastandaard, maakt het zogenoemde KNX-systeem de laatste jaren een enorme groei door. De KNX-standaard heeft als groot voordeel dat zij universeel is; alle producten fabrikanten die aan deze norm voldoen, zijn onderling uitwisselbaar en koppelbaar. Veel belangstelling hiervoor is er van de koepelorganisaties in de zorgsector en de installatiesector, respectievelijk Arcares en Uneto-VNI. Momenteel wordt KNX vooral toegepast in de zorg, door woningcorporaties en bij grote woningbouwprojecten. KNX wordt onder meer toegepast voor het regelen van verlichting, verwarming, zonwering en ventilatie. Inmiddels zijn er voor thuistoepassingen ook KNX-koppelingen gemaakt met multiroom-audioproducten van Speakercraft. Er zijn inmiddels talloze merken die KNX-producten voeren. Hiertoe behoren ook enkele grote Europese merken, zoals Jung, ABB en Gira. Dat leidt in Europa tot talloze mogelijkheden. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan de mogelijkheid om muziek en video te bedienen via bestaand schakelmateriaal, en op het scherm te zien welke artiest er zingt.

EDITORS' CHOICE