NIEUWS

KNX nieuws


Redactie AV & Domotica | 20 juni 2009
(Ingezonden mededeling)

Oproep voor deelname aan KNX Professionals Award   

Eind dit jaar, tijdens de beurs Domotica & Slim Wonen in Eindhoven, wordt voor de vierde keer de KNX Professionals Award (voorheen de KNX Userclub Award) uitgereikt. Deze prijs gaat naar het beste of meest interessante project dat in de afgelopen twee jaar met KNX is gerealiseerd. Alle KNX Professionals kunnen de komende weken hun project indienen. Men kan zelfs twee of drie projecten indienen, wanneer zij denken dat hun projecten daarvoor in aanmerking komen.

Wellicht anders dan in eerdere jaren, nomineren de KNX Professionals niet bij voorkeur de projecten met de meeste buscomponenten of de projecten met de meest geavanceerde programmering. Juist omdat KNX breed in de markt moet worden gezet, gaat het nadrukkelijk om bijzondere toepassingen van KNX. Het kan dus om een relatief bescheiden KNX-toepassing gaan, maar wel in een bijzondere context: bijvoorbeeld de behandelkamer van een tandarts, de besturingsruimte van een vuurtoren, een zwembad, een tuinbouwinstallatie, enzovoorts.

Daarom worden installateurs en system integrators opgeroepen om de stoute schoenen eens aan te trekken en hun project in te sturen. Een uitgebreide projectbeschrijving is niet noodzakelijk. Wel moet men vermelden waar het project is gerealiseerd, door wie, met welke partner/fabrikanten en in welke tijdsperiode en eventuele andere bijzonderheden. Alle projecten worden gebruikt in de communicatie van de KNX professionals. Voor de indieners betekent dit dat zij zullen profiteren van de nodige (media)aandacht die aan deze prijs is gekoppeld.

De KNX Professionals Award wordt om het jaar uitgereikt. De winnaar in 2007 was SP Engineering. Het bedrijf won de prijs omdat het in zijn project als de onmisbare system integrator optrad om een exclusieve domotica-installatie in de ‘master-suite` van het Amsterdamse Okura hotel volledig in te regelen. De opdrachtgever koos hier voor de aanleg van een volledig nieuw domoticasysteem op basis van KNX omdat de oude domotica-installatie in de kamer niet voldoende toekomstvast was. In 2005 won het installatiebedrijf Leertouwer met domotica in een gebouwencomplex met bedrijfs- en woongebouwen maar ook gastenverblijven met hotelfuncties. De installatie kenmerkt zich door zijn uitgebreidheid met veel intelligente, en nog niet eerder op dit niveau gerealiseerde koppelingen. Verder heeft het project een hoog innovatiegehalte en installeerde Leertouwer er een uitgebreid visualisatiepakket op een speciale server. In 2003 won een project het installatiebedrijf De Louw uit Ravenstein. Zij pasten domotica toe in een aantal zorgwoningen in Waalre. Het bijzondere in dit project betrof de koppeling van zorgwoningen aan een thuiszorgcentrale.

De nominaties voor de KNX Professionals Award en de uiteindelijke winnaar worden door de leden van de KNX Professionals zelf gekozen. Zij zullen op basis van presentaties van de projecten hun oordeel geven en de verschillende kandidaten punten toekennen.De KNX Professionals kunnen tot uiterlijk 15 september 2009 hun projecten inzenden naar info@knx.nl. De uitreiking van de KNX Professionals Award staat gepland op de tweede dag van de beurs Domotica & Slim Wonen, die in november in het Evoluon in Eindhoven wordt gehouden.


Begin 2010, tijdens de internationale vakbeurs Light & Building, lanceert KNX de nieuwe software ETS4, opvolger van de huidige ETS3 software.

Met deze software kunnen gebruikers van de internationale domoticastandaard KNX de meest uiteenlopende gebouwen programmeren: van eenvoudige tot de meest gecompliceerde. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe release van ETS4 zo probleemloos mogelijk verloopt, wil KNX Europa het nieuwe pakket voor introductie al door een beperkt aantal KNX-gebruikers laten testen. Het idee hierachter is dat de selecte groep mensen, als waren zij ‘testrijders’, als eerste kunnen kennismaken met deze nieuwe software. Tijdens deze workshop moeten dan eventuele bugs maar ook extra wensen en manco’s boven tafel komen.

KNX Europa heeft de Nederlandse KNX Professionals uitverkoren om aan deze training van 1,5 tot 2 dagen mee te doen. De opleiding vindt in november dit jaar op een nog nader te bepalen locatie in Nederland plaats. Voorwaarde voor deelname aan deze gratis ETS4 training is een lidmaatschap van de KNX Professionals. Omdat het aantal plaatsen voor deze workshop beperkt is, en naar verwachting heel veel KNX Professionals interesse hebben in deze ‘sneak preview’ worden een 15-tal toegangsbewijzen tot de workshop verloot.

Op de bijeenkomst van de KNX Professionals van 9 juni jongstleden vond een eerste loting plaats. De eerste vijf gelukkigen die mogen meedoen, zijn: Rob de Groot – Hogeterp & Beets Electro Engineering Paul Ploeger – MyDomotica Piet Steenstra – Steenstra & Boersma Elektrotechniek Erik van der Voort – Imtech Utiliteit West Wim Zweerink – ID College Ook op de vakbeurs Elektrotechniek in Utrecht in september, waar KNX met een eigen stand vertegenwoordigd zal zijn, worden onder installateurs die zich aanmelden, opnieuw enkele deelnamebewijzen verloot.En dat gebeurt ook onder alle KNX Professionals die de laatste bijeenkomst dit jaar van de KNX Professionals, op 27 oktober aanstaande, zullen bijwonen. ETS4 kenmerkt zicht door een grotere gebruiksvriendelijkheid. Zo stapt KNX over van de gedateerde SyBase database naar een MSSQL database. Ook worden er op XML-gebaseerde import- en exportfunctionaliteiten toegevoegd en is de userinterface volledig vernieuwd, gebaseerd op een vooraf gehouden gebruikersstudie. Andere vernieuwingen in de software zijn onder meer projectvergelijkingen, beter ‘kopieer- en plak’-functionaliteiten, uitgebreide projecttracering en –begeleiding, enzovoorts.
Voor meer informatie kan men kijken op www.knx-professionals.nl

EDITORS' CHOICE