NIEUWS

IRS Comfort&Care


Redactie AV & Domotica | 31 augustus 2009
(Ingezonden mededeling)

Vaassen, 26-08-2009 – In opdracht van woningbeleggingsfonds Vesteda heeft IRS recentelijk de eerste 102 van de in totaal 226 huurappartementen voor Serviceresidentie Vredenbergh te Breda, dochteronderneming van Stichting Surplus, voorzien van de woon- en zorgoplossing IRS Comfort & Care®.
Met IRS Comfort & Care®, een combinatie van woon- en zorgtechnologie met woon- en zorgdiensten, wordt de basis gelegd voor levensloopgeschikt wonen. Vesteda heeft gekozen voor IRS vanwege de uitgebreide ervaring die IRS heeft met levensloopgeschikt wonen, onder andere bij projecten als Dock van Delft en voor Stichting Ouderenhuisvesting in Rotterdam.

In opdracht van eigenaar Vesteda is in de 2e helft van 2006 gestart met de sloop van fase 1 van de oudbouw van Vredenbergh. De nieuwbouw van fase 1 is in april 2007 gestart en omvat ruim 100 appartementen, twee zorgsuites, twee zusterposten, 1.700 m2 zorggerelateerde commercieel onroerend goed (COG) en een parkeergarage. Serviceresidentie Vredenbergh, de gebruiker van het complex, wil met dit complex een volledig verzorgd woon-, welzijns- en zorgconcept bieden aan haar bewoners. De woon- en zorgoplossing IRS Comfort & Care® draagt hieraan bij door de woningen levensloopgeschikt te maken. Bewoners kunnen op deze wijze langer comfortabel en veilig zelfstandig blijven wonen. De onderste twee verdiepingen bestaan uit zorggelabelde woningen (50 stuks) met op beide verdiepingen een zusterpost van waaruit de zorg wordt verleend.

In elk van de 102 opgeleverde woningen is allereerst het IRS basissysteem aangelegd. Dit basissysteem bestaat uit een technische infrastructuur, gebaseerd op IP-technologie (internetprotocol) en een touchscreen bedieningspaneel dat in elke woning is geplaatst. Met dit centrale bedieningspaneel, de IRS Bode®, kunnen bewoners alle beschikbare functies en diensten bedienen. Ook de toegangscontrole van het gebouw is geregeld met IRS Comfort & Care®.
De entree van het gebouw is uitgerust met een luxe digitaal beltableau, waarmee naar keuze op naam of huisnummer gezocht kan worden, inclusief spreek- en luisterunit en camera. De IRS Bode® in de woning fungeert hierbij als kleuren video-intercom binnenstation. Ook de twee zusterposten zijn uitgerust met een IRS Bode®, bij aanbellen op de zusterpost via het digitaal beltableau verschijnt er een boodschap op de DECT-telefoon van de dienstdoende zuster. Bewoners zelf krijgen toegang tot het gebouw, de eigen woning, algemene ruimten en de parkeergarages middels RFID (Radio Frequency IDentification). Met een enkele RFID-tag kunnen zij eenvoudig toegang krijgen tot de voor hen toegankelijke ruimten. Ook het zorgpersoneel heeft vrije toegang middels gebruik van de RFID-tag tot de zorggelabelde woningen Alle woningen zijn voorzien van IRS huisbediening waardoor bij verlaten van de woning via de IRS Bode® en via een wandschakelaar de woning op “veilig” kan worden gezet. Hiermee worden de verlichting en het fornuis automatisch uitgeschakeld. Een van de doelstellingen van dit project is ouderen met een zorgbehoefte door middel van technologie gepaste zorg te kunnen leveren.

“De wens van Serviceresidentie Vredenbergh om een volledig woon-, zorg- en welzijnsconcept toe te passen gaf ons de gelegenheid om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van woon- en zorgtechnologie te implementeren”, aldus Paul Dahlmans, projectleider bij Vesteda. “Onze keuze viel hierbij op IRS omdat ze al ervaring hebben met vergelijkbare projecten.”
“Bewoners van Serviceresidentie Vredenbergh beschikken nu over woon- en zorgtechnologie die het gevoel van veiligheid, welzijn en comfort in de woning zullen vergroten”, aldus Coen Kijk in de Vegt, General Manager van IRS.” Een van de belangrijkste eigenschappen van de technologie van IRS is dat het systeem op ieder gewenst moment kan worden uitgebreid met extra diensten en oplossingen. Dit maakt de woningen werkelijk levensloopgeschikt en draagt bij aan een toekomstvaste oplossing.”

Over IRS


IRS (Integrated Residential Services) is de grootste leverancier in Nederland van intelligente woon- en zorgtechnologie in combinatie met woon- en zorgdiensten. Deze woon- en zorgoplossing, IRS Comfort & Care®, bevordert het gevoel van veiligheid, comfortabel wonen en welzijn. IRS Comfort & Care® helpt woningcorporaties, zorginstellingen en zorgverleners met het voorbereiden van woningen op de toenemende zorgbehoefte door het leveren van een technologische oplossing die levensloopgeschikt wonen mogelijk maakt. Ook biedt IRS Comfort & Care®architecten en projectontwikkelaars onroerend goed meerwaarde, zoals snelle verhuur- en verkoopbaarheid. IRS onderscheidt zich door zeer complete, eenvoudig exploiteerbare en innovatieve woon- en zorgoplossingen te bieden tegen betaalbare prijzen. IRS Comfort & Care® is op open internet standaarden (IP) gebaseerd en bestaat uit een IRS basissysteem, waaraan één of meer van de volgende modules voor intelligent wonen en zorgen gekoppeld worden:
*IRS berichtenmodule
*IRS box management systeem
*IRS huisbediening
*IRS portal voor huishoudelijke diensten
*IRS toegangscontrole
*IRS veiligheid
*IRS videobellen
*IRS video-intercom
*IRS personenalarmering

Gedurende de jaren heeft IRS honderden vastgoed- en zorgprojecten voorzien van intelligente woon- en zorgoplossingen. Gerenommeerde bedrijven als ING Vastgoed, Vesteda, Vidomes en Vestia behoren tot de vaste klantenkring van IRS.
IRS is lid van Niko Group. Niko Group is een Belgisch bedrijf dat ernaar streeft om binnen Europa toonaangevend te zijn op het vlak van het sturen en controleren van licht, energie, toegang en andere omgevingsfactoren in de leef- en werkomgeving. Daarbij gaat een specifieke aandacht naar oplossingen voor energiebesparing en voor begeleid wonen. Samen met zijn 800 werknemers ontwikkelt en produceert Niko Group innovatieve, stijlvolle en gebruiksvriendelijke oplossingen en diensten: van schakelaars en stopcontacten over lichtsturingssystemen en domotica tot serviceplatforms en telegeneeskundige toepassingen. Voor meer informatie: www.irservices.nl en www.nikogroup.be

Over Vesteda


Vesteda is een vastgoedbeleggingsfonds met een exclusieve focus op wonen. Vesteda ontwikkelt, verhuurt en exploiteert woningen met een huurprijs vanaf 600,- per maand. De Vesteda-portefeuille omvat zo’n 28.000 appartementen en woningen die zich voornamelijk bevinden in en rond de grote en middelgrote steden. Vesteda richt zich met name op vijftigplussers, jongere alleenstaanden en tweeverdieners. Vesteda is niet-beursgenoteerd, aandeelhouders in Vesteda zijn institutionele beleggers. Zie ook www.vesteda.com

EDITORS' CHOICE