"/>
 

NIEUWSEsoteric

Esoteric introduceert nieuwe topmodellen


Redactie HiFi.nl | 18 februari 2011 | Esoteric

De K-01 kan volgens Esoteric gezien worden als een evolutie op de X-01 speler. Het VRDS-NEO "VMK-3.5-20"  loopwerk mechanisme bestaat uit een nauwgezette draaitafel met een verder verbeterde uitleesfunctie doordat het ontwerp schijffouten voor een belangrijk deel tegengaat. Dit door toepassing van de eigen mechatronische techniek.

Zowel voor de weergave vanuit het loopwerk als ook externe audio bronnen is een ultra-nauwkeurige klok-functie van deze speler essentieel. Drie 192 kHz/24-bit digitale ingangen en ingebouwde USB driver software garanderen 192 kHz/24-bit weergave vanuit de PC.  De K-01`s D/A converters hebben een parallel/differentiële output met acht converters per kanaal. De D/A-omzetters, met acht convertors per kanaal, bedienen elk een gescheiden analoog audiokanaal die volledig gespiegeld ten opzichte van elkaar zijn uitgevoerd.

De K-01 is voorzien van vier types van digitale filters voor PCM signaalverwerking. Naast de twee types van FIR digitale filters zijn twee soorten korte vertraging digitale filters te selecteren. Deze filters, vaak aangeduid als apodizing filters, heffen de pre-echo en ringing effecten van de impuls golfvorm in het audio-signaal op en zo reproduceren ze een meer natuurlijk en nauwkeuriger geluid. Het digitale filter heeft ten slotte nog een Off-modus, die alle 4 van de digitale filters omzeilt.


Foto: De K-03

Voor degenen die liever gebruikmaken van een externe D/A converter is er een S/PDIF aansluiting voorhanden. Tevens kan de externe Esoteric G-01Rb wordclock generator worden aangesloten om een nog hogere kloknauwkeurigheid te bereiken. De uitgangsspanning van de XLR audio-uitgangen kan worden omgeschakeld volgens de ingangsgevoeligheid van de versterker die men aansluit op de K-01 (0dB / +6 dB).

De K-01 erft haar verschijning van het ontwerp van het vlaggenschip van Esosteric lijn van aparte digitale spelers en DACs. De voorkant / zijkant en bovenkant panelen zijn gemaakt van robuust en trillingsvrij aluminium. Evenals de afgeronde vorm zonder schroeven op het bovenste paneel en in de hoeken. De Esoteric K-03 is de afgeslankte versie van de compromisloze K-01. Deze beschikt in principe over dezelfde mogelijkheden, maar herbergt twee voedingstransformatoren, vier D/A converters per kanaal en het VRDS- VMK-3.5-10 mechanisme.

De K-03 is verkrijgbaar voor 10.999 euro, de K-01 kost 19.999 euro.

EDITORS' CHOICE