Luidsprekers getransformeerd tot kunstobjecten


Redactie HiFi.nl | 03 mei 2011

Designspeakers, gespecialiseerd in fraai vormgegeven audioapparatuur en speakers, is een samenwerkingsverband aangegaan met Kunst & Vliegwerk, atelier voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Verschillende kunstenaars transformeren luidsprekers hierbij tot bijzondere kunstobjecten.

Als eerste project is gekozen voor de Minipod speakers van Scandyna, oorspronkelijk ontworpen door de Britse ontwerpers Simon Ghahary en Laurence Dickie. Het verleden laat zien dat deze speakers zich goed lenen voor een bijzondere transformatie, eerder al nam kunstenaar Dadara de speakers onder handen. Kunstenaars Jaap en Petra drukken nu hun stempel op deze speakers.

Kunst & Vliegwerk is een atelier voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en talent voor schilderen en/of tekenen. Zij krijgen van docent-begeleiders gerichte begeleiding waardoor de artistieke ontwikkeling van de kunstenaars wordt gestimuleerd. De kunstenaars zijn daardoor in staat om hun reflectie op de wereld of van de wereld op zichzelf in beelden te vangen. De werken hebben daardoor een geheel eigen stijl. Behalve atelier is Kunst & Vliegwerk ook galerie en artotheek. In de galerie is regelmatig werk te zien van eigen kunstenaars en men kan bij Kunst & Vliegwerk ook kunstwerken huren en kopen.


Foto: Minipod speakers van Scandyna

De samenwerking tussen Kunst & Vliegwerk en Designspeakers biedt unieke mogelijkheden bij het inrichten van een woning of kantoorruimte, door bijvoorbeeld de speakers te combineren met canvas werken van dezelfde kunstenaars. Ook het in opdracht vervaardigen van kunstwerken met specifieke vormen en kleuren of het gebruik van andere soorten speakers behoort tot de mogelijkheden.

Een voorbeeld van een dergelijke combinatie van speakers en canvas is zowel in de galerie van Kunst & Vliegwerk als de showroom van Designspeakers te vinden, waar verschillende unieke creaties van Jaap en Petra te zien, te horen en te koop zijn.

EDITORS' CHOICE