NIEUWS

Bose wordt onderdeel van MIT


Redactie HiFi.nl | 05 mei 2011

Het lijkt erop dat Bose een nieuwe eigenaar heeft. Het Massachusetts Institute of Technology (MIT), de prestigieuze technische universiteit in Boston, is sinds kort meerderheidsaandeelhouder van het audiomerk en daarmee opeens een belangrijke speler op het gebied van consumentenelektronica.

In de praktijk ligt het echter wat anders. Amar Bose, voormalig professor aan MIT voor hij in 1964 zijn bedrijf oprichtte, heeft zijn oude universiteit 51 procent van de aandelen van zijn bedrijf geschonken. Hij maakt de universiteit, waar hij ook zijn bachelor, master en Ph.D. in Electrical Engineering behaalde weliswaar meerderheidsaandeelhouder, maar het betreft hier zogenaamde non-voting shares. Dat wil zeggen dat het instituut daarmee geen zeggenschap over het bedrijf krijgt. Noch mag MIT de verworven aandelen verkopen. Wel wordt er ieder jaar dividend uitgekeerd, wat het instituut vrij mag besteden aan onderwijs en onderzoek - ongetwijfeld met het doel de hoge standaard van de universiteit ook op de langere termijn te kunnen garanderen.

Woordvoerders van Bose hebben echter geen uitspraken gedaan over het idee achter de bijzondere gift van Dr. Bose, terwijl MIT niet wil laten weten om wat voor bedragen het precies gaat. Wel heeft het bedrijf over 2010 een jaaromzet van meer dan twee miljard dollar behaald, terwijl de 81-jarige Bose met zijn geschatte vermogen van ongeveer een miljard één van de rijkste mensen ter wereld is. Die zijn oude universiteit daar erg dankbaar voor lijkt te zijn.

Dr. Amar Bose

EDITORS' CHOICE