NIEUWS

Panasonic, Samsung, Sony en XPAND 3D


Redactie HiFi.nl | 09 augustus 2011

Panasonic, Samsung, Sony en X6D (Xpand 3D) gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een nieuwe technologiestandaard voor actieve 3D-brillen voor consumenten onder de naam `Full HD 3D Glasses Initiative`.

De intentie van deze nieuwe overeenkomst is dat de ondernemingen gaan samenwerken aan de ontwikkeling en licentiëring van een technologie voor actieve 3D-brillen met een radiofrequentie (RF) systeem. Hieronder vallen RF-systeemprotocollen tussen actieve 3D-brillen voor consumenten en 3D-weergavesystemen zoals televisies, pc`s, projectoren en 3D-bioscopen met XPAND actieve sluiterbrillen.

De standaardisatie zal zich ook richten op verschillende soorten infrarood (IR) systeemprotocollen tussen actieve 3D-brillen en 3D-weergavesystemen. Het gaat hierbij om de door Panasonic en XPAND 3D* gezamenlijk ontwikkelde protocollen en de eigen protocollen van Samsung en Sony.

De planning is dat de licentie voor het aangekondigde Full HD 3D Glasses Initiative in september 2011 zal worden vrijgegeven. Op dat moment zal gestart worden met de ontwikkeling van de nieuwe gestandaardiseerde actieve 3D-brillen. Universele brillen die voorzien zijn van de nieuwe IR-/RF-protocollen zullen in 2012 beschikbaar komen en men verwacht dat deze ook compatibel zullen zijn met actieve 3D TV`s uit 2011.

Via dit initiatief willen de vier ondernemingen universele actieve 3D-brillen breed introduceren in de markt. De aankondiging markeert een unieke samenwerking tussen `s werelds toonaangevende TV-fabrikanten en leveranciers van 3D-technologie ten gunste van de consument. Het voordeel voor consumenten van brillen waarin actieve 3D-technologie wordt toegepast, zit hem in het feit dat ze voor beide ogen een Full HD 3D-beeldkwaliteit mogelijk maken. Daarnaast bieden ze dankzij de Bluetooth®-technologie meer bewegingsvrijheid.

EDITORS' CHOICE