NIEUWSSony

Sony HMZ-T1W Personal 3D Viewer


Redactie HiFi.nl | 01 september 2011 | Sony

Sony introduceert de Personal 3D Viewer, `s werelds eerste draagbare headset met dubbele High Definition OLED-schermen en gesimuleerd 5.1 surroundgeluid, waarmee je films en games in High Definition en 3D kunt kijken. De Personal 3D viewer kreeg de naam HMZ-T1W.

Door het futuristische ontwerp doet de HMZ-T1W op het eerste gezicht een beetje aan de film Star Trek denken. De Personal 3D viewer zou moeten dienen als een soort minibioscoop. Sony paste haar eigen OLED-schermen en semiconductortechnologie toe om 0,7 inch heel kleine High Definition OLED-kleurendisplays (1280 x 720) te ontwikkelen. Ze gebruiken een kleurenscheidingstechnologie om een kleurenfilter op de witte, organische basislaag te leggen, waardoor je meer verschillende kleuren krijgt en helderdere, strakkere beelden die zo helder en scherp zijn dat het net lijkt alsof je erbij bent. De HMZ-T1W maakt gebruik van twee onafhankelijke OLED-schermen, die HD-video onafhankelijk tonen, en interferentie en vervagingen grotendeels uitschakelen. De responstijd van OLED schermen is 0.01 milliseconden, waardoor ook snelbewegende beelden er strak en natuurlijk uit zien.

Om de bioscoopervaring na te bootsen, verlengde Sony de horizontale kijkhoek in de headset van de HMZ-T1W naar 45 graden. Hierdoor bedraagt de virtuele kijkafstand twintig meter en wordt een echt 750-inch bioscoopscherm gesimuleerd. Een ingebouwd lichtscherm versterkt het gevoel aanwezig te zijn in een bioscoop. Tot zo ver de kijkbeleving, maar hoe zit het met het geluid? Sony ontwikkelde de Virtual Phones-technologie. Deze technologie creŽert een geluidsveld dat klinkt alsof je omgeven bent door luidsprekers die een gesimuleerd 5.1 surroundgeluid produceren. Je kunt kiezen uit vier verschillende surroundgeluidsmodellen, waaronder bioscoop, gaming, muziek en standaard.

De HMZ-T1W is op zijn minst een interessante ontwikkeling in de wereld van 3D†te noemen. Derk Tiggeloven, Brand & Business Manager Home Audio Video bij Sony Benelux zegt: ďDe Personal 3D Viewer is echt een nieuwe manier om films en games in drie dimensies te beleven. Ons doel was het nabootsen van de bioscoopervaring in een boeiende, persoonlijke headset. Door de helderheid van het geluid en beeld van de Personal 3D Viewer is het net alsof je in een minibioscoop zit, die alleen voor jou is.Ē

Prijs & beschikbaarheid
De winkeladviesprijs van de HMZ-T1W is 800 euro. En je hoeft er niet lang op te wachten, want hij is vanaf eind november beschikbaar.

EDITORS' CHOICE