NIEUWS

Jongeren delen voorkeur muziekstijl met ouders


Redactie HiFi.nl | 19 september 2011

Tom ter Bogt is hoogleraar popmuziek aan de Universiteit van Utrecht en doet onderzoek naar de sociale functies van muziek. HiFi.nl sprak eerder met hem voor de rubriek ‘De Muziekbleving van’, waarin hij uitleg gaf over hoe iemands voorkeur voor een muziekstijl samenhangt met zijn of haar persoonlijkheid. Deze week schrijft hij in een sociologisch vakblad dat een nieuw onderzoek aantoont dat de muzieksmaak van de huidige jeugd overeenkomsten vertoont met de muzieksmaak van hun opvoeders.

Hoe vaak hoorde je je ouders wel niet zeggen: “Wat een vreselijke muziek draaien jullie tegenwoordig. In mijn tijd...” En dan volgt meestal een ellenlang betoog over de muzikale superioriteit van hun eigen generatie. Ter Bogt en collega’s vroegen 325 jongeren naar hun  muzieksmaak en vergeleken die met de smaak die hun ouders in hun jeugdjaren hadden. En wat blijkt? Op muzikaal gebied valt het wel mee met die generatiekloof.

Ouders die van popmuziek hielden, hebben kinderen groot gebracht die naar graag naar pop en dance luisteren. Ouders die van jazz en klassiek hielden, hebben kinderen die deze genres ook mooi vinden. Die overeenkomst is er trouwens niet bij alle stijlen. Bij rockmuziek bijvoorbeeld, vertoont de voorkeur van dochters gelijkenissen, maar bij zonen is dat minder vaak zo.  


Foto: Tom ter Boght

Bij het onderzoek is er niet gekeken naar specifieke bands, artiesten of genres, maar naar muziekstijlen. Een kind luistert bijvoorbeeld naar R&B en hiphop, hun ouders luisterden naar soul. Popleraar Ter Bogt schaalt dit allemaal onder de noemer pop. Ter Bogt vertelde de Volkskrant dat het zeker interessant is om vervolgonderzoek te doen. “Het is het eerste onderzoek naar de relatie tussen muzieksmaak van ouder en kind. Het zou intressant zijn om in een volgend onderzoek naar specifieke genres te kijken”.

“Houd je als puber van alternative, dan doe je dat na je twintigste meestal nog steeds. En als je andere bands mooi gaat vinden, blijken die door de bank genomen tot hetzelfde genre te behoren. Je horizon verbreden? Vaak luister je dan gewoon naar een ander genre binnen dezelfde stijl”. Lees meer in het interview dat HiFi.nl had met Tom ter Bogt.

EDITORS' CHOICE