NIEUWSKEF

AV-NU 2011: GP Acoustics met KEF


Redactie HiFi.nl | 03 oktober 2011 | KEF

Ook GP Acoustics gaat dit jaar weer naar de Jaarbeurs Utrecht. Tijdens AV-NU 2011 op 21, 22 en 23 oktober nemen zij de nieuwe paradepaardjes van KEF mee: de R-Serie en de Blade. Actueel met de hoofletter A dus!

HiFi.nl schreef een paar weken geleden een artikel over de KEF R-Serie. De R-Serie wordt door KEF als opvolger van de XQ geplaatst in de categorie high-end speakers voor audiofielen die net zoveel aandacht besteden aan design als aan geluidskwaliteit. De R-Serie bestaat uit twee boekenplankspeakers (de R100 en R300, respectievelijk tweeweg en drieweg), drie staande vloerspeakers (R500, R700 en R900), twee centers (de R200c en R600c), de R800ds dipool en de R400b subwoofer. Samen staan ze voor de volgende generatie van KEF speakers.

De KEF R-serie heeft een vloeiende, nieuwe Uni-Q driver gecombineerd met nieuwe, zeer potente basdrivers en vele ingenieuze verfijningen die een rijk, ruimtelijk en vooral ook precies geluidsbeeld geven. De nieuwe Uni-Q MF/HF driver is volgens KEF een waar meesterstuk, de respons van het middengebied is verbazingwekkend snel en helder. Dit komt doordat er niet alleen gebruik is gemaakt van een conus die is versterkt met een magnesium/aluminium legering, maar ook KEF’s Z-Flex-technologie, die een platte en toch soepele overgang naar de behuizing mogelijk maakt, is toegepast. Het chassis is vervaardigd uit gegoten aluminium, wat een stijve constructie oplevert en dus de overdracht van resonantie voorkomt.

Met een grote neodymium magneet en een met computer geoptimaliseerde dome-structuur die zo stijf is dat hij over zijn gehele werkbereik pistonisch functioneert, zijn de bovenste registers van een feilloze precisie. En om de Uni-Q puntbron karakteristiek nog meer uit te optimaliseren, zorgen KEF’s tangerine waveguides voor een gelijkmatigere en naadloze spreiding van de hoge frequenties over de ruimte. 

Eerder ontwikkelde de engineers van KEF een prototype: de Concept Blade. Zijn fenomenale weergave ontving zoveel lof dat besloten werd om het concept verder te ontwikkelen tot een ontwerp dat daadwerkelijke in productie kan worden genomen. Na twee jaar van nauwgezette verfijning - en op tijd als eerste anniversary-model voor de 50ste verjaardag van KEF - is Blade het resultaat.

Net als het luisteren naar één stem in plaats van vele, is geluid vanuit één enkele bron duidelijker en helderder. Niet alleen de akoestische middelpunten van de HF en MF drivers in de Uni-Q eenheid vallen samen. De vier LF drivers zijn symmetrisch op gelijke afstand daarvan gemonteerd zodat hun akoestische middelpunten exact hetzelfde punt in de ruimte bezetten. Deze ‘puntbron’ configuratie is wat de Blade coherent maakt over het hele frequentiebereik met een merkbaar grote nauwkeurigheid. Het was voor de enigeers van KEF een uitdaging om een akoestisch efficiënte behuizing te ontwerpen voor een forse luidspreker, waarvan de driver configuratie een grote inhoud vraagt, zonder dat deze er log uit zou zien. De KEF Blade loopt taps toe van boven naar onder en van voor naar achter, waardoor hij slank en gracieus oogt. Strakke, naadloze curven zijn het resultaat.Design was niet het enige uitgangspunt bij het ontwerp van de KEF Blade. De zachte radius van de voorzijde biedt het geluid een afstraling zonder onderbreking die de helderheid er van zou kunnen verstoren. De kasten zijn gemaakt van met glas gewapend composietmateriaal, een inert en uitzonderlijk stijf materiaal dat zich goed leent voor het vormen van curven die eventuele staande golven helpen elimineren waar anders de weergave zou worden vertroebeld. De KEF Blade wordt op 6, 7 en 8 oktober aan het Nederlandse publiek bij iEar. Dus als je niet kunt wachten tot AV-NU 2011 om de KEF Blade met eigen oren te gaan beluisteren, heb je geluk. Op 6, 7 en 8 oktober zal iEar` de KEF Blade tonen aan het Nederlandse publiek.

GP Acoustics nodigt je uit om de KEF R-Serie en de KEF Blade met eigen ogen en oren te komen beleven tijdens AV-NU 2011. Het evenement zal plaats vinden op 21, 22 en 23 oktober in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs Utrecht.

MERK

EDITORS' CHOICE