NIEUWSHeed Audio

Ontwikkelingen bij Heed Audio


Redactie HiFi.nl | 25 december 2011 | Heed Audio

Het Hongaarse Heed Audio verstuurde haar nieuwsbrief waarin melding gemaakt wordt van een nieuwe productlijn. Met name de Canalot hoofdtelefoonversterker en de nieuwe Obelisk serie springen in het oog. 

Uit de onlangs verstuurde nieuwsbrief wordt de Canalot (de naam zegt het al: "can a lot") hoofdtelefoonversterker gepresenteerd als een van de belangrijkste innovaties in 2011. In tegenstelling tot het CanAmp instapmodel heeft de Canalot geen voeding aan boord; er is gekozen voor een externe voedingsbron. Standaard is dat de Q-PSU, maar voor de zeer veeleisende gebruiker is er ook nog een "no compromise" voorversterkervoeding leverbaar, de Obelisk PX.Hoewel het dual-mono Klasse A single ended ontwerp in principe vergelijkbaar is met de CanAmp, is de Canalot voorzien van een volledig nieuw circuit dat zelfs ver boven het niveau van de CanAmp uitgaat. Zoals gebruikelijk bij Heed versterkers is het niet DC-gekoppeld, en wordt de eindtrap gevoed door gelijkgerichte spanningrails. Met zijn speciale stroom-instellingen kan meer dan het dubbele van het vermogen van de CAnAMP geleverd worden en kunnen  zelfs hoofdtelefoons met een lage impedantie gebruikt worden. Het apparaat kan direct worden aangesloten op een digitale bron; de Canalot beschikt namelijk over een insteekmogelijkheid voor het gebruik van de Heed Dactil 1,2 DAC module.

Obelisk SI
Een andere bijzondere ontwikkeling is de evolutie van de legendarische Heed Obelisk SI geïntegreerde versterker. Een heel bataljon aan kleine, maar belangrijke veranderingen werd na een ongewijzigde productie van zes jaar aangebracht. Dat zorgt voor een indrukwekkende verbetering van een toch al uniek product. We sommen de vooruitgang even op:


- Elektrisch geschakelde ‘mute’ functie (overgenomen van Obelisk Pre);
- S/PDIF digitale input;
- Geoptimaliseerde voeding tbv de Dactil DAC module;
- Nieuwe, sterkere uitgangstransistoren tbv beter impulsgedrag;
- Nieuwe Airlink rinkerntransformator; 
- Nieuwe tweezijdige PCB voor verbeterde stroming;
- Vergrote voeding voor stabieler vermogen en duurzaamheid.
Overigens is de Obelisk SI ondanks al deze technische en bijzonder kostbare verbeteringen slechts marginaal in prijs verhoogd: honderd euro extra ten opzichte van zijn voorganger, een meerwaarde die de Obelisk SI meer dan waard is. 

Dactilus 3 DAC
De derde generatie Dactilus 3 D/A converter heeft een imposante ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van techniek en weergave. Een belangrijke verbetering is het gebruik van analoge bufferversterking om het uitgangssignaal te vergroten, dat daardoor vergelijkbaar is met de Obelisk DAC. Een gebufferde output garandeert een lage impedantie en een hoog voltage, waardoor minder afhankelijkheid met betrekking tot kabels en versterkers wordt bereikt. De DAC 1.3 kaart is binnenkort leverbaar. 

Je kunt ook een kijkje nemen op de website van importeur AudioPlus

MERK

EDITORS' CHOICE