NIEUWSEsoteric

Esoteric D-02 DAC met P-02 SACD loopwerk


Redactie HiFi.nl | 08 februari 2012 | Esoteric

Het Japanse TEAC bracht ons ooit al in vervoering met hun cassettedecks. Zij wisten optimale kwaliteiten uit cassettebandjes te halen. Met het onder de vlag van TEAC opererende high end merk Esoteric doen de Japanners eigenlijk hetzelfde.Optimaal geluid halen, maar dan uit geluidsdragers als SACD’s en uit DAC’s.

Of zoals ze het zelf zeggen bij Esoteric: “Grensverleggende technieken ontwikkelen, in dienst van en uit respect voor muziek”.

Esoteric D-02 Dual Mono DAC Esoteric heeft de meest recente D-02 D/A converter uitgerust met een door hen gepatenteerde 35 bit conversiealgoritme. Zowel DSD- (Direct Stream Digital) signalen van SACD als die vanuit de ingebouwde d/d converter, worden met dit 35 bit algoritme verwerkt. Het gevolg hiervan is dat het analoge uitgangssignaal supernauwkeurig is en op elk geluidsniveau schoon, levendig, met de focus en kracht van live muziek wordt weergegeven. Niet minder dan acht high-end 32 bit dacs per kanaal worden ingezet om een extreme lineariteit bij zeer lage signaalsterkten te bereiken. De soepelheid waarmee deze 35 bit DAC de muziek toont, zorgt voor het tot leven komen van een concertzaal en het haast fysiek aanwezig worden van stemmen en instrumenten.

De ontwerpers willen dus geen getallenrace veroorzaken, het is juist een voorbeeld van vorm volgt functie. De D-02 is intern opgebouwd uit twee mono eenheden, die volledig in A-klasse opereren. Ook voedingen en ringkerntransformatoren zijn dubbel uitgevoerd. Dat wil zeggen: voor de digitale en analoge secties twee transformatoren per kanaal. Analoge en digitale audio circuits zijn apart van elkaar opgebouwd en in gescheiden compartimenten in de behuizing ondergebracht. Elektromagnetische beïnvloeding wordt op deze manier geminimaliseerd. De kanaalgelijkheid wordt verder verbeterd door een exact gespiegelde layout van de linker en rechter circuits. De analoge bufferversterker is opgebouwd uit vier circuits per kanaal. Je kunt verschillende digitale filterinstellingen kiezen. Zo zijn er twee Finite Impulse Response filters en twee short delay filters. Deze laatste zorgen ervoor dat pre-echo van digitale signalen niet voorkomt. Ook bestaat de mogelijkheid om helemaal geen filtering te gebruiken.

Esoteric D-02

De Jitter-prestatie van een speler is zo goed als zijn klok toelaat. In dit geval zijn de D-02 en de P-02 direct met elkaar verbonden door een ultra precieze 22.5792 MHz master clock signaal, aangestuurd door een onafhankelijk gevoede klok. Om duidelijk te maken dat de D-02 op zich zelf kan staan en niet alleen de wederhelft van de P-02 is, is de DAC voorzien van vijf digitale ingangen. Uiteraard aanwezig de coaxiale digitale ingang S/PDIF. Audiomateriaal dat wordt afgespeeld vanaf een bron als een laptop, pc of mac kan in een maximale resolutie van 24 bit bij 192 kHz worden geconverteerd. De D-02 weegt ruim 27 kg. De zware aluminium constructie zorgt voor het voorkómen en dempen van trillingen, een belangrijke vereiste voor een rustige weergave Esoteric P-02 SACD / CD transport.

De achterzijde van de D-02

De uiterst hoge kwaliteit van de Esoteric D-02 D/A converter komt pas echt tot haar recht wanneer het bronmateriaal – de digitale bronstroom – van hoge kwaliteit is. Natuurlijk worden àlle digitale signalen waarvandaan ze ook worden aangeboden, met uiterste nauwkeurigheid behandeld. Maar met een DAC als de D-02 wil je het onderste uit de kan halen en is de kwaliteit van de bron even belangrijk als die van de converter. Esoteric gelooft nog steeds in cd en sacd. Dat is opmerkelijk omdat het zogenaamde steaming audio populair is geworden. Niettemin zijn er nog steeds zeer vele muziekliefhebbers die liever een sacd of een cd opzetten om van hun favoriete muziek te genieten. Juist vanwege de bewezen superieure geluidskwaliteit. Om deze reden heeft Esoteric veel geïnvesteerd in de P-02.

Esoteric P-02

Esoteric is al ruim twintig jaar bekend van het VRDS-mechanisme. VRDS zorgt ervoor dat de cd-speler plaatjes in een stabiele greep houdt, waardoor de uitlezing van de bitstroom veel beter wordt. Immers, als de digitale datastroom die het gevolg is van het uitlezen van de putjes op de schijf, daar slecht mee overeenkomt, zal de foutcorrectie herhaaldelijk moeten ingrijpen om het wegvallen van het audiosignaal te voorkomen. En ook al valt het audiosignaal niet altijd weg, het ingrijpen van foutcorrectie is hoorbaar. Het in de P-02 toegepaste VRDS-NEO VMK-3.5-20S transport berust op deze technieken. Het gaat evenwel veel verder dan het aloude VRDS loopwerk. Het is geschikt voor hogere leessnelheden en niet alleen de verticale uitwijking van de disk wordt tot 0 gereduceerd, ook de horizontale slingeringen van het pitspoor worden volledig gevolgd.

De constructie van het mechanisme alleen (lade, laser met aandrijving en aandrijfmotor) weegt ruim vijf kilo. Dit komt door de toepassing van robuuste stalen delen die eventuele vibraties vanuit het draaiend gedeelte opvangen en doen uitsterven. De aansturing van de borstelloze aandrijfmotor beschikt over een geheel zelfstandige, gestabiliseerde voeding. Hierdoor wordt beïnvloeding door en naar andere circuits binnen de speler vermeden. De mechanische en elektronische onderdelen van dit transport zijn ondergebracht in gescheiden behuizingen binnen in de speler. Dit voorkomt elektromagnetische beïnvloeding en verstevigt de constructie. De materialen van de behuizing zijn gefreesd aluminium en roestvrij staal. De P-02 weegt 31 kilo.

De verkoopprijs voor de P-02 en D-02 is gelijk, namelijk € 22.499,-

EDITORS' CHOICE