NIEUWS

Vinyl nog steeds in de lift

Redactie HiFi.nl | 13 februari 2012

Uit cijfers van de entertainmentbranche NVPI is gebleken dat de verkoop van vinyl ook afgelopen jaar, net als in 2010, met dertig procent is toegenomen.

De groei is met name te danken aan de groep twintigers die het zwarte goud ook aan het ontdekken is, doordat hun favoriete muziek steeds vaker op vinyl te vinden is. "Ook nieuwe artiesten brengen graag hun muziek op lp uit", zegt Jan van Ditmarsch, directeur van muzieklabel Music on Vinyl.

In 2010 werd de groei voornamelijk mogelijk gemaakt doordat de MediaMarkt, Free Record Shop en Bol.com met platen in de markt stapten. Individuele platenzaken zoals Plato en Concerto zien ook een flinke groei: twintig procent. 

Grateful Dead Live/Dead 2 LP (zie ook de recensie)

"De groep die nu veel koopt, is begin twintig. Toen wij net begonnen in 2009, waren het nog vooral veertigers”, zegt Van Ditmarsch. Vinyl heeft nog altijd een heel klein aandeel in de totale muziekverkoop. Van de fysieke muziekdragers was volgens de NVPI in 2011 1,1 procent vinyl. In 2010 was dat nog 0,8 procent. Plato en Concerto geven aan dat tien procent van hun verkoop bestaat uit platen.


EDITORS' CHOICE