Audio Show Alkmaar afsluiting


Redactie HiFi.nl | 25 februari 2012

Gisteren plaatsten we als aanvulling op ons sfeerverslag van de Audio Show in Alkmaar een ingezonden stuk waar een aantal van de hoogtepunten van het weekend uiteengezet werden. Vandaag hebben we daar nog een tweede bericht aan toe te voegen in een laatste terugblik naar de show in het AZ Stadion.

Voor een overzicht van alle merken kun je terecht op de Audio Show Special, en het algemene verslag vind je hier. Hieronder tot slot nog een aantal partijen die we ter afsluiting nog even uit willen lichten. 

Bij Musical Reality kwam je bijvoorbeeld in een verduisterde ruimte waar een bijzondere voorstelling verzorgd werd; een 3D-film met spectaculaire geluidseffecten. De versterking bestond uit een batterij KR Kronzilla- en VT 8000 (geleend uit de voorraad van Studio Alkmaar) versterkers gekoppeld met Photon (licht)bekabeling. De processor was een Anthem MRX700, de speakers waren uiteraard Von Schweikert.

Een hometheater met full buizenversterking, voor een aardig kapitaaltje bij elkaar. De combinatie klonk imposant echt en snel. Van Anthem stond er bovendien een primeur te spelen: de Statement M1 monoblokken. Voor 3500 euro per blok klonk dat veelbelovend. In de eerdere berichtgeving kun je er meer over lezen, en onderaan dit artikel vind je bovendien een filmpje van de set.

In de zaal ernaast was Guru Audio te vinden, de bekende kleine boxen aangedreven door Tentlabs. Een behoorlijke afwisseling, qua grote en kleine systemen, dus je moest wel even meeschakelen. De Tentlabs lijn was in een nieuw jasje gestoken, en Guido was er zelf om de nodige uitleg te geven.

In dezelfde ruimte ook de luidsprekers van Indiana Line, strak ontworpen hoogglans zwart gespoten speakers van 350 euro per stuk, met een fijne ruimtelijke weergave. In de hoek trekt een klein buizenversterkertje dat twee monitors aanstuurt de nodige aandacht.

Een verdieping hoger was de stand van Teac te vinden, het high-end merk ondergebracht bij Esoteric. We hebben recent al nieuwe apparatuur voorbij zien komen, en gaan er op korte termijn zeker mee aan de slag - we denken aan de A-H01, UD-H01 en DS-H01. In de luisterruimte kon je een fraai vormgegeven set van zo`n vijfduizend euro vinden. Strakke lijnen, flink gewicht, veel aansluitingen, USB.

Teac A-HO1

Weer een stukje verderop een grote zaal van zo`n vijfhonderd vierkante meter, waar NAD, Dali en een imposante MBL-set te vinden waren. Geen geijkte rijen stoelen hier, maar een soort grandcafé-opstelling van stoelen rond tafels. De MBL speakers zijn radiaalstralers en dan hoef je niet zozeer in de sweet spot te gaan zitten. De speakers hadden geen last van de grote ruimte; integendeel, ze klinken zeer overtuigend.

Bij AND trokken in eerste instantie de opvallendere ontwerpen de aandacht. De inmiddels bekende Fazon F5 bijvoorbeeld, en de onlangs geïntroduceerde Dali Epicon. Daarnaast veel DAC en streaming toepassingen, zowel midfi als highend. Zoals we op de AV-NU al leerden wil NAD een belangrijke rol invullen op het gebied van digital streaming.

Ron Kemp van Kemp Elektroniks staat zijn producten vanachter een tafel toe te lichten. "Volgend jaar demo ik weer," liet hij weten, hij richtte zich nu vooral op de presentatie en toelichting van zijn assortimen. Naast Ron staat Jan Schouten van Centripetal. Hij repareert en reviseert audioapparatuur en heeft in die functie al heel wat voorbij zien komen. In Alkmaar demonstreert hij met een oude Philips CD-speler. Tegenwoordig heeft hij klassiekers van bijvoorbeeld Mark Levinson onder handen voor revisie. 

Bij de volgende stand staan Niko de Graaf en zijn echtgenote Els van Analogue Music Audio & Accessorie met een goed gevulde stand vol met analoog-accessoires. Pickup-elementen, borsteltjes, reinigingssetjes. Aan de zijkant zelfs een heuse Pluto Audio draaitafel.

Verder roepen een stel imposante versterkers van Zanden als sirenen om aandacht. Er wordt gedraaid op een `klein` setje met Q1 speakers van Magico; een slordige 100.000 euro. Volle body in een kleine behuizing. Vervolgens was het luisteren naar de grote broer, de Magico Q3. Een mooie set met een Bergmann draaitafel, Soulution CD-speler, Zanden voorversterker en een Nagra phonoversterker. De Zanden integrated was een primeur voor de show. Als laatste set stond er Symphonic Line met Mansberg luidsprekers. De eigenzinnige gegolfde speakers kwamen goed tot hun recht al was de basweergave niet helemaal strak. Ook hier was gekozen voor de grandcafé-opstelling met tafels en stoelen, en was het net zo goed toeven als in de kroeg. 

((c) Vinyl Ivan)

EDITORS' CHOICE