NIEUWS

Filmpjekijken weektip: On the Road

Een vijf-sterren-film deze week, gebaseerd op waarschijnlijk een van de bekendere literaire werken uit de Amerikaanse twintigste eeuw: Jack Kerouac`s On the Road, nu verfilmd met Sam Riley, Viggo Mortensen en Kristen Stewart.

New York, eind jaren veertig. Na de dood van zijn vader ontmoet Sal Paradise (Sam Riley), een aanstormend schrijver uit New York, de losbandige en avontuurlijke Dean Moriarty (Garret Hedlund). Verlangend naar vrijheid vluchten ze weg van de dagelijkse sleur en reizen door heel Amerika. Tussen wanhoop en vervoering experimenteren ze met seks, liefde, drugs, alcohol en muziek. Ze zoeken de beroering, het wilde leven, de losbandigheid – de toppen van hun emoties.

Zelden heeft een boek zo’n cultstatus bereikt als On The Road van Jack Kerouac. Onvergetelijk is het beeld dat hij oproept van wat we de `Beat Generation` zijn gaan noemen: altijd onderweg, on the road, nooit ergens aankomen, nooit ergens willen aankomen. Na ruim 50 jaar geroemd door miljoenen mensen over de hele wereld is deze klassieker nu verfilmd door Walter Salles (The Motorcycle Diaries) met Garrett Hedlund, Sam Riley, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Amy Adams en Viggo Mortensen.

Klikbaar voor foto-album

"Salles, dé regisseur van de moderne roadmovie, heeft na The Motorcycle Diaries wederom een parel afgeleverd. De beelden van het rauwe Amerikaanse landschap met de jazz- en bluesmuziek van de Beats creëren een schitterend portret. Acteurs Riley en vooral Hedlund leveren ijzersterk werk af. Jammer genoeg doet Stewart weer haar oude kunstje: wantrouwend en emotieloos de camera bewerken. Maar dat hoeft de pret niet per sé te drukken. Ook Mortensen als de prettig gestoorde Old Bull Lee is indrukwekkend. Het wachten is werkelijk de moeite waard geweest, want dit is een waarachtig meesterwerk."

Lees de hele recensie hier

Voor de liefhebbers hebben we deze week nog een extra film uit te lichten: het derde deel in Barry Sonnenfeld`s Men in Black trilogie, opnieuw met Will Smith en Tommy Lee Jones, nu versterkt door Josh Brolin én in 3D. "Het eindresultaat is dan een opeenstapeling van vaak erg amusante scènes, maar daar blijft het bij, want ook Sonnenfeld lukt het niet om dit tijdreisavontuur tot een coherent geheel te maken." Eigenlijk precies wat je kunt verwachten van deze eigentijdse Ghostbusters dus. Lees de hele recensie hier

EDITORS' CHOICE