NIEUWS

Ximon grootste VOD aanbieder Nederlandse films

Eind vorig jaar voorspelde GfK Retail & Technology dat 2012 het jaar zou worden waarin het aantal films dat betaald via Video on Demand wordt bekeken, het aantal verkochte films op DVD en Blu-ray gaat overtreffen. Dan is het uiteraard ook interessant om te kijken naar de aanbieders van VOD-diensten. Wat betreft het aanbod van Nederlandse films is Ximon volgens onderzoeksbureau GfK de grootste aanbieder.

Voor wie het nog niet wist: met Video on Demand kun je films, TV-series en TV-uitzendingen online aanschaffen en bekijken wanneer het jou uitkomt. Anno 2012 zijn veel nieuwe tv’s voorzien van internetmogelijkheden, maar je kunt ook kijken op een PC, laptop, smartphone, tablet of gameconsole. In 2011 werd er voor zo’n 53 miljoen euro aan films op Video on Demand gekeken en er wordt verwacht dat er dit jaar meer films on demand zullen worden gekeken dan dat er films verkocht worden op een DVD of Blu-ray. Pas aan het eind van het jaar zullen we weten of deze voorspelling daadwerkelijk is uitgekomen, maar Video on Demand is in ieder geval booming business.


Bron: Ximon/GfK 2012

In Nederland zijn er een aantal VOD-aanbieders. Één daarvan is Ximon. Ximon is een video‐on‐demand dienst en een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Filmproducenten Nederland en EYE Film Instituut Nederland. Van de inkomsten gaat het grootste deel terug naar de makers en rechthebbenden. Uit onderzoek van Ximon is gebleken dat zij de grootste collectie Nederlandse films heeft. Dit wordt bevestigd door onderzoekbureau GfK. Videoland en KPN staan volgens het onderzoek respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Ximon heeft Nederlandse films van 1898 tot 2012 in haar catalogus waarvan 52% van na 2000 is. Een deel van de films op Ximon.nl is nergens anders te bekijken. Van de 700 Nederlandse producties zijn 455 lange speelfilms en documentaires, en ruim 200 korte en historische films. De liefhebber van de Nederlandse film kan er dus zijn hart ophalen.

Hoe Ximon werkt? Niet elke kijker is hetzelfde, dus er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt per film of aflevering betalen, je kunt een pre-paid tegoed nemen en de echte filmfanaat kan met het Ximon Plus abonnement (12,50 euro per maand) onbeperkt kijken. Je kunt Ximon kijken via je PC, Laptop, televisie of tablet. De kwaliteit loopt op tot Full HD (1080p). Ximon speelt video af in Flash Video, dit wordt helaas niet ondersteund op de iPhone of iPad, maar via elk Android toestel is Ximon via de browser toegankelijk. Aansluitingen voor iPad en connected TV`s worden in de loop van 2012 gerealiseerd. Kijk voor meer informatie op de website van Ximon.

Onderzoeksbureau GfK verwacht dat over twee jaar ongeveer 50% van de Nederlandse huishoudens een tv heeft met internetmogelijkheden. Op dit moment maakt ruim de helft van de bezitters ook daadwerkelijk gebruik van de internetconnectie op hun tv. Reden om het niet te gebruiken zijn bijvoorbeeld geklungel met de afstandsbediening, geen tijd hebben om je erin te verdiepen en ongeveer een vierde van de mensen geeft aan dat ze eerst uitleg nodig hebben. Er is dus nog werk aan de winkel voor alle VOD-aanbieders…

 

EDITORS' CHOICE