NIEUWS

Digitale radio op de schop

Het digitale radionetwerk in Nederland gaat vanaf 1 december 2012 op de schop. KPN en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) hebben een overeenkomst ondertekend, waarmee het T-DAB netwerk zal worden verbeterd en waardoor het bereik wordt vergroot.

Hoewel er al sinds 1993 een systeem voor digitale overdracht van radio bestaat, wordt radio toch voornamelijk analoog uitgezonden via AM en FM. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, uitzendingen via de ether worden T-DAB genoemd. Daarmee kun je radioprogramma’s beluisteren met behulp van een DAB(+) radio. Via T-DAB worden een aantal stations via één frequentie gebundeld uitgezonden, wat gebeurt in een multiplex. Zo kunnen meerdere zenders gebruik maken van dezelfde frequentie zonder dat er storing optreedt.Er werd in 2004 begonnen met het digitaal uitzenden van de programma’s van Radio 1, Radio 2 en 3FM volgens de T-DAB standaard. In de jaren daarop volgden de programma’s van Radio 4, Radio 5, Radio 6, 24Nieuws, Top 2000 en FunX. De publieke omroep heeft één T-DAB multiplex in de lucht, waardoor het T-DAB netwerk is te ontvangen in de Randstand en Midden-Nederland. Het huidige netwerk zal is drie fases worden aangepakt.

In december 2012 wordt het huidige T-DAB netwerk vervangen, wat de ontvangst moet verbeteren. Op 1 september 2015 wordt er bepaald of er een landelijk uitrol komt met 14 extra opstelpunten. Dit is de tweede fase, die afhangt van het succes van de eerste fase. Hierdoor is er een landelijke dekking mogelijk. In 2017 moeten er 24 extra zendlocaties worden toegevoegd, waardoor je het radiosignaal ook gemakkelijk binnenshuis kunt ontvangen.

T-DAB is behoorlijk verouderd. Er wordt verwacht dat men in 2013 gaat uitzenden in de T-DAB+ standaard. Daardoor kunnen er meer radiostations aangeboden worden. Minister Verhagen gaf vorig jaar aan dat commerciële radiostations tot minimaal 2017 gebruik kunnen blijven maken van de analoge FM- en AM-frequenties.

Bron: Radio-tv-nederland.nl

EDITORS' CHOICE