NIEUWS

Geen besparingen door digitalisering bioscopen

Uit onderzoek van de Stichting Filmonderzoek is gebleken dat de digitalisering van Nederlandse bioscopen niet tot kostenbesparingen heeft geleid. Vooral niet tijdens de overstap en de eerste jaren na de digitalisering.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van EYE Film Instituut in samenwerking met de NVB en de NVF, waarbij gekeken is naar de verwachte effecten van de digitalisering van het Nederlandse vertoning- en distributiecircuit. Het onderzoek wijst uit dat het kostenplaatje gelijk blijft aan de eerdere situatie doordat distributeurs een extra bijdrage hebben betaald om over te kunnen stappen. Bovendien hebben noodzakelijke aanpassingen aan bioscopen voor extra kosten gezorgd. 

Distributeurs en exploitanten geven echter aan dat kostenbesparingen niet de voornaamste reden waren voor digitalisering. Betrokkenen spreken juist over de verhoogde efficiëntie die digitale distributie biedt, waardoor beter tegemoet kan worden gekomen aan de wensen van bezoekers. Ook kan makkelijker geëxperimenteerd worden met alternatieve content als sportwedstrijden, opera’s en concerten. Dat kan zorgen voor nieuw publiek en uiteindelijk dus hogere omzetten.

Het resulterende rapport Digitale Cinema, een onderzoek naar de verwachte effecten van de digitalisering van het Nederlandse vertoning- en distributiecircuit, kan op aanvraag worden toegestuurd.

EDITORS' CHOICE