NIEUWSElac

ELAC AM 180 actieve monitor


Redactie HiFi.nl | 17 juli 2012 | Elac

Luidsprekerspecialist Elac presenteert met de AM 180 een actieve luidspreker die door zijn prestaties, afmetingen en mogelijkheden velen zal aanspreken. 

Duitse luidsprekerfabrikant Elac verraste vorig jaar met de introductie van een paar actieve luidsprekers: de AM 150. AM staat voor active monitor. De -aangename- verrassing zat ‘m in het feit dat twee kwalitatief goede actieve luidsprekers niet eerder tegen een zo scherpe prijs op de markt kwamen; voor 600 euro kon je ze meenemen en deel uit laten maken van je hifi-set.

Kennelijk smaakte de introductie van de AM 150 bij Elac naar meer, want amper een jaar later volgt nu de presentatie van de AM 180. En in het kader van de zoektocht van de consument naar meer compactere all-in-one of ‘all-in two’-oplossingen is de aanschaf van actieve luidsprekers zeker een interessante optie. Met alle iPod-systemen en computers of laptops  vol met muziek in huis, is de ontbrekende schakel om tot volwaardige muziekweergave te komen alleen nog een actieve luidspreker. IPod aansluiten op de speaker en hup: je hebt muziek. Veel simpeler kan het niet worden. En de vorig jaar gepresenteerde AM 150 liet horen dat het ook werkt. De relatief kleine -29 centimeter hoge- monitoren lieten volgens verschillende critici een opvallend mooi geluid horen.

Nu is er dan de AM 180, gepresenteerd op High End München afgelopen mei. En waar zitten de verschillen ten opzichte van de 150? Wat allereerst opvalt is de prijs: die is verdubbeld en bedraagt 1200 euro. Toch een behoorlijk verschil. Kon je bij de AM 150 nog volhouden twee vliegen in-een-klap te slaan, namelijk betaalbare actieve luidsprekers in huis halen die ook nog bijzonder prettig klonken, bij de AM 180 verdwijnt die interessante ‘prijsslag-optie’. Wat biedt de AM 180 meer dan de AM 150? De AM 180 beschikt over een wat zwaardere eindversterking en een extra digitale ingang in de vorm van een optische (TOS-link-) ingang. Verder zitten de verschillen in de opbouw van de kasten. Bij de AM 180 zijn duurdere materialen gebruikt, hetgeen vooral in de hoge toonverwerking betere resultaten moet opleveren. Tenslotte is de uitvoering van AM 180 luxer: de kasten zijn uitgevoerd in chique hoogglans lak: zwart of wit.

Elac heeft ook een Special Edition van een van haar luidsprekers op de markt; de FS187 getuned door HOBO hifi. Je leest hier de recensie, en we maakten een Hifidelity van de totstandkoming, die hieronder te vinden is: 

Je vindt een overzicht van onze Hifidelity`s op de Special Page

EDITORS' CHOICE