NIEUWS

Philips verbaasd over kassucces dvd-spel


Redactie HiFi.nl | 08 januari 2001

LAS VEGAS - De Philips-top blijft zich verbazen over de snelheid waarmee de dvd-spelers de winkels uitvliegen. Het succes van videobeelden op een schijfje is zo groot, dat verkoopprognoses al diverse malen naar boven moesten worden bijgesteld.

Wereldwijd zijn er nu al zo'n 18 miljoen dvd-spelers aangeschaft, waarvan ruim de helft (9,4 miljoen) in Amerika (Canada en de VS) en 4 miljoen in Europa. Dit jaar zullen er alleen al in Europa nog zo'n 7 miljoen bijkomen.
"Een dergelijk succes hebben we in de consumentenelektronica nog nooit meegemaakt. Was de introductie van de audio-cd al een geweldige klapper, de dvd-verkoop gaat nog eens vijf zeven keer sneller. Bij de videorecorder is dat zelfs meer dan tien keer." Dat zei Frank Pauli, vice-president bij Philips en verantwoordelijk voor de disc-systemen. Hij verwacht dat er eind
dit jaar zo'n 50 miljoen dvd-spelers zijn verkocht. Daarvan zal Philips er een kleine tien procent voor haar rekening kunnen nemen. Dat betekent een tweede plaats op de wereldranglijst.
Onbetwist nummer n is nog steeds Sony, met daarachter Philips, Panasonic en Pioneer. Toch zal dvd de populaire videoband voorlopig niet verdringen, meent Pauli: "We hebben onderzocht wat de consument doet als zijn videorecorder kapot
gaat. Toen bleek dat er toch weer een videorecorder werd aangeschaft. Hij wil nu eenmaal zijn oude banden kunnen blijven afspelen. Daarbij komt nog eens het feit dat een eenvoudige videorecorder tegenwoordig weinig meer kost. In de VS betaal je nu al minder dan 100 dollar voor zo'n apparaat. Vorig jaar zijn er dan ook nog steeds 20 miljoen van verkocht." Pauli zei dit in de Amerikaanse gokstad Las Vegas tijdens de CES, de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld. Daar tonen deze week meer dan 1800 bedrijven (waaronder alle grote merken) hun kunnen. Naast het brede scala aan audio- en videoproducten waren dat vooral de vele mogelijkheden die het internet ons te bieden heeft. Voor de Amerikanen was er de primeur van de digitale radio: via internet kunnen daarbij meer dan duizend radiostations via een breedbandaansluiting worden beluisterd.
(Bron: Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden)

EDITORS' CHOICE