REVIEW

Erin Brockovich


Dr. Longbeard & Marja | 30 oktober 2000

Boeiend

Julia Roberts, Hollywoods best betaalde actrice, speelt in deze film de rol van Erin Brockovich wier verhaal wordt verteld. De echte Erin en Julia Roberts werden door regisseur Steven Sonderbergh zo lang mogelijk bij elkaar vandaan gehouden om te voorkomen dat het op naspelen zou gaan lijken en dit had effect; de interpretatie die Julia geeft van Erin Brockovich, alsmede de uiterlijke gelijkenis is perfekt.
Van de echte Erin Brockovich is trouwens in de film ook een glimp op te vangen als ze een serveerster speelt in een hamburger restaurant.

Erin Brockovich is een jonge gescheiden moeder met 3 kinderen zonder opleiding, baan en geld. Ze ontmoet de advocaat Ed Masry, gespeeld door Albert Finney, voor het eerst als ze schadevergoeding probeert te krijgen voor de gevolgen van een auto-ongeluk hetgeen mislukt daar ze zich op haar eigen directe manier uit in de rechtzaal. Als het haar niet lukt een baan te krijgen overrompelt ze advocaat Ed Masry door in zijn kantoor rond te lopen alsof ze er al werkt en dwingt ze zo een baantje af.

Als ze tijdens het opzoeken van gegevens voor een proces stuit op medische testen in makelaarsrapporten gaat ze op onderzoek uit en komt langzamerhand boven water dat Pacific Gas & Electra de bewoners rondom hun terrein in Hinkley, California al jaren via het drinkwater vergiftigd met alle medische gevolgen vandien.
Geobsedeerd en emotioneel betrokken bij de slachtoffers zien we Julia Roberts als Erin vechten voor de rechten van de slachtoffers maar ook om haar gezinsleven in stand te houden. Uiteindelijk werd aan de slachtoffers 333 miljoen dollar toegewezen, de hoogste uitkering in de geschiedenis van Amerika.

We kennen Julia Roberts voornamelijk in zogenaamde romantische komedies en bepaalde aspecten die we op die manier van haar kennen zien we ook in deze film, daarnaast komt ze zeer overtuigend over als de luidruchtige en vasthoudende Erin Brockovich en is de twee uur die de film duurt om voor je het weet.

De DVD is uitgevoerd in wide-screen en 5.1 surround. Veel geluidseffecten moet je echter niet verwachten daar het een film is met veel dialoog. Een waarschuwing voor diegenen die allergisch zijn voor ‘gespierde’ taal, de film kreeg in Amerika rated R mee.

Wat betreft de special features is het smullen. Naast the making of Erin Brockovich en de theatrical trailer plus de gebruikelijke gegevens over cast en filmmakers is er als extra een groot aantal scenes op de DVD gezet die de film niet gehaald hebben. Deze scenes zijn zowel met als zonder commentaar te bekijken.
Daarnaast kun je onder Windows 95 op je pc ook nog allerlei extra’s bekijken en beluisteren. Een aanrader deze DVD en zeer waarheidsgetrouw zoals door de echte Erin Brokovich en Ed Masry in een interview werd bevestigd.

2000 Universal Pictures, 2 uur 12 minuten
Producers: Danny de Vito, Michael Shamberg, Stacey Sher
Regie : Steven Soderbergh (Sex, lies & videotapes)
Cast: Julia Roberts, Albert Finney, Aaron Eckhart, Marg Helgenberger en Peter Coyote.
Formaat: 1.85:1 widescreen, dual layer

EDITORS' CHOICE