REVIEW

Jasper van `t Hof - Bob Malach


Dr. Longbeard & Marja | 26 november 2000

The Prague Concert, Live at Jazz Art Club

Soms loop je je favoriete CD winkel binnen en dan vind je onverwacht ineens een juweeltje in de rijen. Dit keer was dat de vondst van het duo Jasper van `t Hof/Bob Malach live in Praag en de zaak was It in het gehele verbouwde Rotterdamse Donner.

Marja en ik zijn grote liefhebbers van Jasper`s muziek en spel dus was deze CD snel in de tas gestopt (wel betaald natuurlijk!). Thuis gekomen de installatie opgewarmd, en dan duurt zo`n half uur toch lang; je wilt de ontdekking snel draaien. Dus als alles op temperatuur is de CD in de speler en `play`.

En spelen doen de twee op deze CD. De sfeer die al in de studio opname "Dinner for Two" aanwezig was is nu helemaal los en krachtig tegelijk. Live spelen is voor beide muzikanten toch anders. De CD bevat 5 composities van Jasper van `t Hof die hij op piano en Malach op tenor sax ver uitspinnen. Het 18 minuten durende openingsnummer `Dixietal` begint met solo piano die een bijzonder rustig, klaterend thema inzet waar de sax van Malach fraai zacht inkomt om de accenten te zetten die de melodie vervolmaken. Zelden zijn 18 minuten zo kort en zet de versterker maar een streepje harder!

De tweede track `Rutherford` laat de hand-snelheid van Jasper goed uitkomen in een up tempo nummer met een typische van `t Hof diskant. De klank van de Petrof vleugel is door de opname technicus digitaal goed vastgelegd en door Peter Riebeek later in Amsterdam ge-edited. Een aparte klank deze vleugel.

Bob Malach neemt de leiding in een formidabele uitvoering van `Sweet Swims` wat gevolgd wordt door het stuwende `Dinner for Two` waar de beide muzikanten laten horen hoe ze op elkaar zijn ingespeeld. `Scooter` sluit af als een mooie balad.

Een juweel van een CD die zeker voorlopig onder handbereik wordt opgeslagen om heel regelmatig te worden gedraaid.

EDITORS' CHOICE