REVIEW

Blue Man Group


Dr. Longbeard & Marja | 18 juni 2009

Verslavend!

Op het doosje van de cd staat “This is not a soundtrack. This is better” Inderdaad zijn er diverse elementen van de show terug te vinden op de CD maar toch moet de CD als een apart project worden gezien volgens Blue Man Group. Om de CD te maken werd er in 1997 een accommodatie gezocht die groot genoeg was voor alle ‘net een maatje meer’ gadgets die Blue Man Group gebruikt. Een jaar later werd hierin de opname studio gebouwd. Het formaat van de opname is een 5.1 Surround Sound Mix. Drie speakers voor, twee achter en een subwoofer voor de lage frequenties. Daarna is het gemixed tot 24 bits digitaal om in zowel bestaand als nog uit te komen DVD spelers te kunnen gebruiken. ‘Audio’ is dan ook een van de eerste albums die op deze manier en dmv deze innovatieve technologie tot stand zijn gekomen. Gevolg van deze techniek is dat het lijkt alsof er een tribe (stam) drummers rondom je heen staat, de Blue Man Group voor je speelt en de band achter je.

Blue Man Group maakt o.m gebruik van de volgende instrumenten op deze cd:
Air Poles: flexibele fiberglas roeden, stokken die een soort “swoosh” geluid maken
The PVC Instrument; een apparaat van rioolpijpen die door de lengte van de pijpen allerlei verschillende tonen voortbrengt.
Tubulum: een soortgelijk instrument als bovenstaand maar dan voornamelijk voor de bastonen.
Backpack Tubulum: de portable en demontabele uitvoering van bovenstaand PVC instrument.
Drumbone: een percussie versie van een trombone die verlengd en gedemonteerd kan worden tijdens het spelen.
Cimbalom: een antiek hongaars instrument dat normaal geproken zacht en beschaafd bespeeld dient te worden maar door Blue Man precies tegenovergesteld wordt gebruikt.
Shakergong; dit apparaat produceert een aanhoudend metaalachtig ratelslang geluid.
Big Drum: een manshoge drum.
En last but not least de Drum Wall: een twee verdiepingen hoge structuur van zeven percussieeenheden.

Tja en wat voor komt daar dan voor muziek uit voort?
In ieder geval zo opvallend en vernieuwend dat de cd is genomineerd voor een Grammy op 21 februari aanstaande. Wij vinden het een verslavende en fascinerende cd die je rustig de hele dag op repeat kunt draaien totdat de buren de GGD langs sturen!?!?

Let op:
Lees de Show-recensie ook.
Luisterfragment

EDITORS' CHOICE