REVIEW

Sparklehorse


Roel Bouman | 23 juli 2001

`It`s A Wonderful Life

Mark Linkous, aka Sparklehorse heeft de trouwe fans een behoorlijke tijd laten wachten. Op de website was al ontzettend lang sprake van een nieuw album. Bijna een beetje bang dat de plaat daardoor misschien wel zal tegenvallen, gaat het schijfje de lade in. Koud tien minuten later weet je al dat het goed zit. It`s A Wonderful Life is een op en top Sparklehorse album en zal waarschijnlijk door een aantal volgelingen als beter dan de voorganger beschouwd worden. Op zijn derde album sluit Linkous namelijk meer aan bij het debuut dan het wat weerbarstige en erg lo-fi klinkende voorgaande album Good Morning Spider.

De neiging om vervreemdende samples in te zetten is nog wat verder afgenomen, maar het nieuwe album heeft met het debuut gemeen dat er weer een goede balans is tussen rustige liedjes en flink over the top gaande, haast uit hun voegen barstende composities. Het lijkt alsof bij beide varianten de uitersten zijn opgezocht. De spaarzaam begeleide, ingetogen mooie liedjes die melancholie uitstralen en oproepen en de overstuurde erin hakkende rocksongs, het gaat weer bijna hand in hand.

Voor liefhebbers van Hifi en dus een groot deel van de bezoekers van deze site is It`s A Wonderful Life bepaald geen draaiende reclame voor mooi geluid, want Linkous wil nogal eens met de grenzen van het toelaatbare spelen. Het begint al gelijk in de opener dat bovendien het titelnummer is. Als ondersteuning van het fraaie, hoopgevende liedje loopt er een vinylkraak-sample mee en niet zomaar n, nee zoeen die we vroeger een "knappend houtvuurtje" noemden. Dat is misschien nog tot daar aan toe, maar in track drie: Piano Fire, zit wel zo`n bruut overstuurd gitaargeluid dat een aantal luisteraars tandenknarsend verder zullen skippen. Het allerergste heb je dan wel gehad, maar hier en daar zijn wel meer van dat soort speldenprikken in de ziel van de gevoelige luisteraar.

Maar ach, je zegt van werk van Picasso of Andy Warhol toch ook niet dat het rood wel wat minder rood had gekund en deze lo-fi of zeg terreur-fi hoort nou eenmaal bij deze kunstenaar. En een kunstenaar is het! Want met het derde album bewijst Sparklehorse nog maar eens dat hij n van de meest interessante rockmuzikanten van de nieuwe generatie is. Na tientallen draaibeurten blijf je toch nog nieuwe dingen ontdekken en dat is meer dan een goed teken. It`s A Wonderful Life is dan ook zo`n album dat je na twintig jaar nog met evenveel plezier uit het rek trekt en opzet.

O ja, je krijgt Nina Persson (Cardigans), PJ Harvey en Tom Waits er gratis bij, want alle drie doen aan prominente vocale aanwezigheid. Vooral Waits is in topvorm en helpt zo Dog Door naar n van de absolute hoogtepunten van dit album. En vergeet de zogenaamde mysterietrack niet! Het zou zonde zijn als je die over het hoofd ziet!

EDITORS' CHOICE