REVIEWJadis

Jadis Orchestra Reference

René van Es | 19 september 2001 | Jadis
Jaren geleden ben ik met mijn gezin op vakantie geweest in de schitterende plaats Brive-la-Gaillarde gelegen tegen de Dordogne. Het is een plaats die mijn hart heeft veroverd en waar ik graag de oude dag te zijner tijd zal doorbrengen. Van die betreffende vakantie staan drie dingen mij nog duidelijk voor de geest. Ten eerste heb ik daar een maaltijd mogen genieten in Bistro “Chez Francis” waarbij het voor- en hoofdgerecht bestonden uit foie gras d’oie (ganzenlever) en daarbij geschonken een voortreffelijke chablis. De beste maaltijd ooit gegeten en nooit in het binnen- of buitenland door enige kok overtroffen. Ten tweede de ontdekking van Patricia Kaas, toen voor ons nog een onbekende uiterlijk aantrekkelijke dame, waarvan inmiddels alle cd’s het rek sieren en waar we meerdere keren op concertbezoek bij zijn geweest.

En ten derde de ontdekking van het merk Jadis. In een inmiddels gesloten audiozaak midden in Brive werden door de medewerkers van het bedrijf een set JA-500 eindversterkers met bijbehorende voedingen in elkaar gezet toen ik binnenkwam. Met bewondering sloeg ik de vier glimmende chromen en vergulde units van respectabele afmetingen gade, die voorzien waren van een onmogelijk aantal buizen. De hifi hobby was net weer aangewakkerd en dit was koren op de molen. Ik nam mij direct voor om als ik ooit in de gelukkige omstandigheden zou verkeren dit soort versterkers te kunnen betalen, ze persoonlijk in Brive te gaan afhalen. Vrouw en kinderen trok ik de audiowinkel in, maar die hadden toch veel meer interesse in de plaatselijke mode- en speelgoedzaken. Met verliefde blikken verliet ik het pand en thuis belde ik direct met de importeur, want aan de folders kon ik mij dan vast vergapen.

De lange inleiding

De lange inleiding geeft aan dat verliefdheid kan overgaan in een jarenlange tocht naar het ultieme genot een Jadis versterker te bezitten. En toen Hansted Audio de kans bood, greep ik die dan ook met beide handen aan en keerde huiswaarts met een Orchestra Reference, de op een na goedkoopste versterker van Jadis. Een geïntegreerde buizenversterker van Fl. 5295,-. Ik keek nog met een schuin oog naar andere aanwezige versterkers, dac’s en voortrappen, maar Jesper hield voet bij stuk en schoof de reeds afgeregelde Orchestra in de doos. Het voorversterker gedeelte is zowel bij de gewone Orchestra als de Reference gebouwd rond een tweetal ECC83’s. De Reference wijkt af van de normale Orchestra door een bezetting met vier KT90 buizen in plaats van EL34’s, een toonregeling en een vergulde voor- en bovenzijde. Andere verschillen zijn betere aansluitingen voor de luidsprekers, betere uitgangstrafo’s en een afneembaar netsnoer. Welk merk buizen wordt gebruikt is niet te zien, Jadis verwijdert zorgvuldig de aanduidingen. Afregeling van de buizen kan het beste door de importeur geschieden. Een nieuwe set buizen is te verkrijgen voor Fl. 350,- incl. BTW en afregelen. Bij normaal gebruik is een nieuwe set zo om de twee tot drie jaar noodzakelijk.

De Jadis beschikt over een 5-tal lijningangen en een tape out. Jammer dat een pre-out ontbreekt en ook een phono trap dient separaat te worden aangeschaft. Er bestaat geen interne phono trap voor de Orchestra. De luidspreker aansluitingen zijn van WBT kwaliteit, voorzien van een Jadis logo. De uitgangstransformatoren kunnen alle impedanties aan tussen 2 en 16 Ohm zonder problemen. Aan de voorzijde regelaars voor volume, balans, bronkeuze, hoge en lage tonen regelaars en de aan-uit schakelaar. Het bijgeleverde netsnoer (niet standaard) is een Audiocom High Resolution Power Cord met meervoudige afscherming. Vermeldenswaardig is dat elke Jadis met de hand wordt gebouwd en voor het grootste deel zonder printen wordt bedraad. Daar waar een print geen schade kan doen aan de geluidskwaliteit wordt deze sporadisch toegepast. De respectabele afmetingen van 53x27x20 cm en het gewicht van 20 kg tezamen met de verchroomde en vergulde delen geeft een voornaam en imposant uiterlijk dat bezoekers van Huize van Es bewonderend deed kijken. De buizen zorgen voor een “aangename” verhoging van de kamertemperatuur. Dat was niet nodig in de hete augustus en septembermaand van 2001. De test is dan ook voor een groot deel verricht in zwem- of korte broek met ontbloot bovenlijf. Dit zij vermeld voor de aanhangers van ultieme tweaks. Geplengde zweetdruppels werden verdampt, waardoor een hogere luchtvochtigheid ontstond.


EDITORS' CHOICE