REVIEW

Atoll CD80: Into the Music


René van Es | 27 november 2001 |

Wie de Franse audiomarkt een beetje verkent komt al snel het merk Atoll tegen. Advertenties staan in vrijwel elk audioblad en veel winkels verkopen de apparatuur. Waarom dan niet in Nederland moet Han van Diest hebben gedacht voor hij het merk naar Nederland haalde. Tenslotte zijn wij Nederlanders verbonden met de Fransen, al was het alleen maar omdat wij elk jaar met miljoenen tegelijk naar Frankrijk vertrekken. En wie even de merken als Jadis, JM Reynaud, Cabasse, JMlab of Lavardin in gedachten roept, weet dat de Fransen op audio gebied geducht meetellen. Fransen zijn levensgenieters en wie weet komt het daardoor dat ze ook graag genieten van mooi weergegeven muziek.

Atoll levert naast de CD80 een fors aantal apparaten. Nog een tweetal cd spelers, drie geďntegreerde versterkers, twee voorversterkers en drie eindversterkers. Tenslotte ook een drietal AV produkten. Dat de Atoll bij mij terechtkwam, was louter toeval. Mijn eigen Teac loopwerk gaf na 6 jaar trouwe dienst tijdelijk de geest en ik wist dat Philip de Atoll had staan. Niet wetende dat de firma Hanex in Leimuiden zo’n supersnelle service bood om de Teac weer helemaal in orde te maken, ben ik in de auto gesprongen en kwam de Atoll hierheen. Gelukkig, cd’s kunnen toch in een speler en er klinkt weer muziek. Dat de Teac er binnen twee dagen er weer stond, maakte het vergelijken makkelijker en gaf mij eens de kans de loopwerken en wat digitale kabels onderling te vergelijken.


Wat ziet het oog?

De Atoll CD80 ziet er van binnen en van buiten verzorgd uit. Het front bestaat uit een aluminium plaat waarop de meeste functies te bedienen zijn. De aanduiding welk nummer van de cd speelt is zachtgroen en in de stand-by stand geeft een oranje LED wat licht. De cd lade is fraai weggewerkt in het front en heeft een wat afwijkende vorm. Een beetje design komt naar voren. Nog leuker was het geweest als het Atoll logo of de aanduiding CD80 bij inschakelen zou oplichten, maar verdere cosmetische ingrepen zouden de prijs slechts omhoog duwen. De speler past goed bij de overige Atoll apparaten, maar misstaat ook niet naast andere merken in het audio rek. De behuizing voelt wat slap aan en hoewel netjes gespoten, mist de uitstraling van het front. Zelf zou ik de behuizing zeker dempen met loodbitumen, zodat ook de massa van de speler toeneemt. Maar Atoll heeft wellicht juist gekozen voor een lichte behuizing uit oogpunt van resonanties.

EDITORS' CHOICE