REVIEWA Capella

Korato KVP10PH & KTA100


Jan de Jeu | 30 juli 2002 | A Capella
High Quality Audio Amplifiers

Als het aan mij ligt zult U deze recensie nooit lezen. Dat zal namelijk betekenen dat ik mijn hart zal hebben gevolgd en dat ik net doe of ik de voorversterker en de eindversterker, die in deze recensie centraal staan, nooit heb ontvangen van de nieuwe importeur voor de Benelux. In dat geval zal ik, zonder dat ik er in een recensie ooit met een woord over zal kunnen reppen, in de toekomst thuis heimelijk blijven genieten van het geluid dat deze volbloeds via mijn Concerto’s de ruimte in weten te pompen.

Maar laat ik bij het begin beginnen. De e-mail is afkomstig van een man met een mij onbekende naam; Dejan Zivkovic. Door de laatste drie letters van de achternaam wordt er tijdens het lezen ervan in mijn hersenen direct een link gelegd met de naam van een Nederlandse importeur van een ander Joegoslavisch merk Terwijl die gedachte door mijn hoofd gaat registreren mijn ogen de zin waarin de heer Zivkovic melding maakt van één van mijn recensies die hij gelezen heeft. Hij is sinds maart 2002 importeur voor de Benelux van het Joegoslavische merk Korato en biedt mij ter test een voorversterker en een eindversterker aan. Dit aanbod komt op een moment dat ik in afwachting ben van een Franse geïntegreerde versterker. Deze is dan evenwel al een week te laat en zou nog wel eens enkele weken langer op zich kunnen laten wachten. Ook de andere apparaten worden dus in tijd vooruit geschoven en daarmee zou het nog een tijd duren alvorens deze Joegoslavische combo aan de beurt zou komen. Ik mail dan ook terug dat ik voorlopig geen tijd heb om aandacht te besteden aan het mij onbekende merk Korato. Tenzij deze Belgische Joegoslaaf, of moet ik zeggen Joegoslavische Belg, zijn voor / eind combinatie op zeer korte termijn bij mij thuis kan bezorgen. Er volgen nog wat e-mails over en weer en diezelfde avond nog worden er bij mij thuis drie componenten afgeleverd. De alert reagerende, enthousiaste, net startende, kleine audio importeur ten voeten uit.

Korato Audio Group

Tot mijn verbazing lees ik dat dit merk al langer bestaat dan het eerder genoemde Karan Acoustics. Het bedrijf is in 1987 gestart door een aantal toegewijde audiofielen en muziekliefhebbers met de intentie om, voor het eerst in Joegoslavie, professioneel een lijn van audio voor- en eindversterkers te ontwikkelen. Het doel; ze moeten net zo goed gebouwd zijn, en even goed klinken, als de geïmporteerde componenten maar dan tegen een lagere prijs. Dat moet iedere consument aanspreken. Aanvankelijk waren de componenten voor West Europese consumenten slechts te betrekken via internet maar inmiddels zijn er distributeurs in Spanje, Griekenland, Frankrijk en de Benelux. Naast de hier geteste KVP10PH / KVA100 combinatie heeft het merk nog een Anniversary voor- / eindversterker combinatie, een KVP20 voorversterker en een drietal buizenversterkers in het pakket. Korato is in Joegoslavie, naast fabrikant, tevens de importeur van een aantal befaamde merken zoals van den Hul en Audio Note. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij VdH kabels en Audio Note output transformatoren gebruiken in hun (buizen) versterkers.

EDITORS' CHOICE