REVIEW

Yuri Honing


Dr. Longbeard & Marja | 20 augustus 2002
Yuri Honing - Seven2Moet je indenken dat je in staat wordt gesteld als Nederlands ’broekie’ van 37 om met drie van de allergrootsen te mogen spelen in het mekka van de jazz, New York. Van die drie allergrootsten spelen er twee al sinds 1963 met elkaar. Dat is twee jaar voordat je zelf geboren bent.

Dat overkomt Yuri Honing en het resultaat van deze muzikale ontmoeting staat op de CD ‘Seven’. Zeven prachtige, ingehouden stukken waarvan er zes in ieder geval samen met Yuri zijn geschreven, of liever gezegd ontstaan. Alleen ‘Once is Twice’ is een pure Gary Peacock song.

De opname laat de luisteraar meegenieten in de studio. Het enige wat je mist zijn de gesprekken die om de stukken heen hebben plaatsgevonden. Alles is in een dag opgenomen en het moet wel heel sterk zijn als er veel in geknipt en geplakt is. Het resultaat klinkt zo zuiver en spontaan.

‘Seven’ is geen eenvoudige plaat. Het kost echt een groot aantal keren luisteren –echt luisteren– om er helemaal in te kunnen kruipen. Yuri Honing is bekend geworden door zijn interpretaties van ‘pop’ muziek die hij voorzag van meer diepgang. En in audiofiele kringen zwerven er heel wat persingen van ‘Star Tracks’ rond omdat het zo mooi is opgenomen.

Wel, ‘Seven’ is zeker niet slecht opgenomen, minder direct dan ‘Star Tracks’, maar wel veel echter en gevoeliger. Natuurlijk kun je het respect horen dat Honing heeft voor de drie super veteranen. Soms lijkt het of hij Paul Bley een beetje te veel volgt. Maar aan de andere kant hoor je het respect dat de heren hebben voor de relatief jonge Yuri.

Na vele malen luisteren is de opgebouwde spanning die de stukken in zich hebben goed te volgen en komt de sfeer van de opname helemaal los. Kleine variaties, een accentje hier, een accentje daar. Het zijn muzikale gesprekken die de vier voeren als ze elkaar aftasten, elkaar gelijk geven of juist een andere weg inslaan.

‘Seven’ is een heerlijk stuk muziek waar je keer op keer naar kan teruggrijpen als je behoefte hebt aan een goed muzikaal gesprek over zaken die er toe doen.

 

Over de muzikanten
Yuri Honing tenor sax, Paul Bley piano, Gary Peacock bas, Paul Motian drums

EDITORS' CHOICE