REVIEW

Elvis Presley


Jan Luijsterburg | 04 november 2002

Elv1s: 30 #1 Hits

Elvis 30 1 Hits22Elvis moet wel hoog staan op de hitparade van meest gerecycleerde artiesten. Weinigen zullen kunnen vertellen de hoeveelste greatest hits compilatie dit nu weer is. 25 jaar dood (?) is echter niet de enige aanleiding voor de aandacht aan deze CD. "Mixed and mastered from original master tapes for optimum sound quality", staat op de achterkant van het hoesje. Geen ongebruikelijke tekst bij oude opnames, maar hier is echt iets bijzonders aan de hand. Die oorspronkelijke tapes zijn namelijk niet minder dan relikwieen. Ze blijken, halfvergaan als ze waren, nu pas voor het eerst ingezet te zijn voor digitale omzetting, met behulp van een van de slechts drie werkende drie sporen recorders ter wereld. Een ongebruikelijk aantal dat begin jaren 60 gebruikt werd.

De opnames voor 1961 waren allemaal mono. Daar viel dus weinig aan te remixen. De latere opnames zijn echter drastisch aangepakt. Zelfs de computer met Pro-Tools werd ingezet. Bedoeling was Elvis te presenteren met een hedendaagse geluidsbeeld. Dat komt erop neer dat het oorspronkelijke, compacte geluid enorm uit elkaar getrokken is, zodat veel meer details hoorbaar worden. Puristen gruwen ervan. Een beetje het verschijnsel dat ik me herinner van de introductietijd van de CD: grijsgedraaide platen die op CD nooit meer dezelfde emotionele waarde hadden, al was het maar omdat de vertrouwde tikken er niet meer waren. Soms is het geluid op deze CD het wel een beetje kunstmatig, maar over het algemeen klinkt het resultaat bij Elv1s gewoon erg goed. Zeker in de oren van een niet-fan. Elvis bleef recht overeind (hij leeft immers).

Met 31 nummers - de recente hit A Little Less Conversation, de remix van het obscure b-kantje door J(unkie)XL werd als bonus track toegevoegd - en een speelduur van 79:36 is de CD zeer rijk gevuld. Om aan zoveel nummers 1 te komen werden diverse hitlijsten uit Amerika en Engeland gehanteerd. De chronologische indeling toont mooi het verloop van Elvis` carrière. Die wordt samengevat in een van de motto`s in het fraaie hoesje: "Before anyone did anything Elvis did everything". Maar daarna, denken we dan. De 50er jaren nummers zijn schitterend, en klinken het modernst. Heartbreak Hotel, Hound Dog, All Shook Up, Jailhouse Rock zijn nog altijd enorm fris, energiek, intens en origineel. Daarna hoor je het geleidelijk verzanden en vervetten. Steeds meer nummers stralen voornamelijk nostalgie uit, het Wipneus en Pim camp gevoel. Are You Lonesome Tonight, Can`t Help Falling in Love, dat soort werk, dat voornamelijk een vertederende glimlach oproept. Elvis is een brave galmende crooner geworden, het voorbeeld van Lee Towers. Na 1963 worden de hits schaars en van pijnlijk niveau. Onbegrijpelijk waarom mensen dat destijds nog kochten.

Ook qua verpakking is de CD fraai verzorgd. Mooi drukwerk en bij elk nummer wat achtergrond. Dat er op een groot publiek gemikt wordt blijkt uit het feit dat er niets gemeld wordt over de bijzondere remastering. Ook de pagina`s met advertenties voor allerhande Elvisspulletjes zijn veelbetekend: shirts, horloge, mousepad en zelfs een Elvis Monopoliespel. Ook de knuffelbeer Musical Teddy die Teddy Bear speelt verdient vermelding. Nee, die Elvis blijft wel leven.

Maar muzikaal gaat mijn voorkeur toch uit naar collecties zonder dieptepunten, die zich beperken tot de hoogtijdagen van het fenomeen, zoals de fraai uitgegeven LP "Elvis56" uit 1996. Toen uitgegeven ter gelegenheid van het heugelijke feit dat 1956 veertig jaar geleden was.

Meer informatie
Label: BMG/RCA.
Meer info ook op: www.elvisnumberones.com

EDITORS' CHOICE