REVIEWSony

Sony SCD-XA777ES


Dr. Longbeard & Marja | 18 november 2002 | Sony

Met SACD is er een nieuw medium op de markt gekomen dat een eigen plek nodig heeft. In het rijtje live, analoge master, PCM digitale master, LP, CD komt nu de toevoeging DSD master en SACD. Waarom een geheel eigen plek? Omdat SACD nu eenmaal anders klinkt dan de overigen. En hoe dat klinkt vertelt het volgende verslag van de Sony SCD-XA777ES.

Sony SCD XA777 ESOm een nieuw medium eens goed aan de tand te voelen is het topmodel van Sony geen slechte basis. De speler arriveert in een forse doos en alleen het gewicht al verraadt dat het niet om een goedkoop speeltje gaat. Snel de doos geopend en daar verschijnt een champagnekleurige en heel simpel ogende speler.

Opvallend aan de bovenzijde zijn de twee schroeven die waarschijnlijk noodzakelijk zijn om de ombouw geheel ‘klopvast’ te maken. De kloptest laat niets horen, het geheel is erg goed gedempt. Het front is netjes en strak en mist de gebruikelijke hoeveelheid bedieningsknopjes. In plaats hiervan bevindt zich aan de linkerkant naast de hoofdschakelaar en de regelbare koptelefoon aansluiting een viertal verlichte schakelaartjes voor onder meer het schakelen tussen meer-kanaals weergave en stereo.

Frank ZappaIn het midden van de speler zit achter een dik kunsstof venster de fraaie blauwe display met daarboven de CD lade. Aan de rechterkant van de speler bevinden zich de toetsen voor het openen en sluiten van de lade, start, stop en pauze en een draai-duw schakelaar. Met deze laatste is het uitgebreide menu te bedienen en is de trackselectie te maken. Draaien voor de keuze, duwen voor de selectie.

Aan de achterkant hebben we weer een rustige indeling. Geheel links de zes cinch uitgangen voor de zes kanalen, met daaronder de twee voor stereo uit. Iets naar het midden bevinden zich de digitale uitgangen. Een cinch en een Toslink. De digitale uitgangen zijn enkel operationeel bij het weergeven 16bits 44,1KHz uitvoeringen.

De eerste noten

Audio NoteZo vers uit de doos de machine op zijn plek gezet waar hij gezelschap heeft van ondermeer een Audio Note Meishu 300B SET versterker die de Avantgarde Acoustic DUO luidsprekers aanstuurt. De SCD-XA777ES wordt met de Meishu verbonden met een Audio Note zilveren interlink, en aan het lichtnet met een eigenbouw netsnoer via een eigen Omtec Power Conditioner. Nu kan de speler onder spanning. De hoofdschakelaar voelt mooi zwaar aan en de speler komt tot leven. De lade opent alsof het een kluisdeur is; stil en rustig beheerst. Dan de eerste hybride SACD erin en de lade sluiten. Nu voltrekt zich een klein wonder. Het plaatje dat wordt geladen is een hybride, dat wil zeggen dat er zowel een SACD versie als en CD versie op staat. Sterker nog, er zijn twee SA versies beschikbaar, een stereo en een zes-kanaals. De evaluatie van de speler zal enkel in stereo geschieden omdat drie Meishu’s en zes DUOs net iets(?) teveel van het goede is.

De speler wil graag in zes-kanaals de SACD afspelen melden de lampjes aan de linkerkant. Maar dat gaat niet door en de keuze ‘stereo’ wordt gemaakt.

Voorzichtig het volume opendraaien want je weet maar nooit wat het uitgangssignaal is. En dan volgt een – wel een beetje ingeschatte – teleurstelling. De speler klinkt gewoon niet. Iel en scherp. Duidelijk een kwestie van inspelen. Dus de speler losgekoppeld van de Meishu en op repeat van de hele SACD gezet en het display op ‘off’. Allereerst mag de ‘777’ eens 100 uur voor zichzelf spelen.

Een kleine vier dagen verder mag de 777 het nog eens proberen. En het is al een heel verschil. Het midden is al lekker los maar het laag wil nog niet erg. Omdat het nogal druk is, kan de speler nog gerust 100 uur extra inspelen voor de volgende luistertest.

EDITORS' CHOICE