REVIEW

Benz-Micro Ace


René van Es | 20 december 2002 |

Hardware222Swiss Made was en is een aanduiding die staat voor kwaliteit. Geen land ter wereld heeft onder meer een horloge industrie weten op te bouwen als deze Alpen natie. Fameuze merken als Rolex, Patek Philippe, IWC bestaan sinds mensenheugenis en hebben een grote invloed gehad op het ontwikkelen van een machine industrie. Want waar fijnmechanisch en precies gewerkt moet worden, zijn ook de werktuigen noodzakelijk. Misschien is het wel vanuit de horloge industrie en fijnmechanische ontwikkeling dat Benz-Micro zulke precisie instrumenten als pick up elementen kan leveren. Het gedeeltelijke handwerk van Albert Lukaschek.

De Ace

De Ace, wat staat voor Advanced Cartridge Engineering, is de laatste ontwikkeling van Benz-Micro. Deels is dit nieuwe element afgeleid van de beroemde Glider. Zo is het spoelhuis van aluminium en de cantilever van boron. De diamant is een naakte line-contact die van Fritz Geiger afkomt met een afronding van 6 x 40 uM. Het spoelhuis is ingegoten in doorzichtig acryl, waarmee eenzelfde vorm ontstaat als de veel duurdere Ruby en Reference. De Ace is leverbaar in drie versies. Een low output versie die 0,35 mV afgeeft, een medium versie van 0,8 mV en een high output versie die tot 2,5 mV komt. Alles gemeten bij een snijsnelheid van 3,54 cm/s. De aanbevolen afsluitimpedantie is resp. 100, 200 en 1000 ohm, oplopend voor ieder element tot 47 kOhm. In alle drie de uitvoeringen is het eigengewicht 8,8 gram. Grappig detail is dat de low output versie knalrood is, de medium versie transparant en de high output blauw. De prijs is voor elke uitvoering gelijk gehouden met 580 euro. Meegeleverd met het element worden twee maten schroefjes, een schroevendraaier en een kleine waterpas die behoorlijk nauwkeurig is. Ideaal is de montage van het element omdat er schroefdraad is getapt in het element huis zelf (het metalen deel) waardoor niet geknoeid hoeft te worden met moertjes en ringetjes. Dat voorkomt een hoop ergernis en maakt de kans op beschadiging tijdens de montage erg klein. Niet leverbaar is een beschermhuls voor diamant en cantilever. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

Pro-ject armen

De Benz-Micro Ace low output (rood) heb ik gemonteerd in een Pro-ject Perspective met aluminium 9 inch arm. De naalddruk stel ik in op 1,9 gram, later experimenteer ik daar nog iets mee, maar dit blijkt de juiste waarde. Aan de Pro-ject een Siltech New York MXT interconnect. Daarachter een Transrotor phono amp, ingesteld op 100 Ohm en een versterking zodat aan de uitgang 5 mV beschikbaar is. Met een tweede New York ga ik naar de versterker. Ik speel een groot deel van de tijd met een McIntosh MA 6900 geïntegreerde versterker, maar ga om echt een oordeel te vormen aan de slag met de eigen versterkers (Clearaudio/Monarchy Audio). Om elk apparaat separaat te noemen is hier geen plek, dus kijkt u daarvoor onderaan de recensie. Als tegenspeler van de Ace staat er een Garrard met eveneens een 9 inch Pro-ject arm (carbon versie), eerst met een Highphonic element dat later is vervangen door een Glider L2, eveneens van Benz. Zowel de Ace als de Glider vragen de nodige inspeeltijd en hebben elk tussen de 20 en 40 uur in staan draaien. Ondertussen draaide ik cd’s of keek tv.

EDITORS' CHOICE