REVIEWB&W

Xitel pro hifi link


Redactie HiFi.nl | 23 februari 2003 | B&W

Xitel_pro_hifi_link_23-2-03Een van de meest frequent gestelde vragen aan Hifi.nl gaat over hoe een PC aan te sluiten op de stereo set. Het antwoord is dan meestal iets in de richting van: sluit de uitgang van de audio kaart in de PC aan op de lijn ingang van de versterker. Het resultaat is dat er ‘geluid’ ontstaat, maar dat is nooit je-van-het. Natuurlijk zijn er geluidskaarten die een goed signaal kunnen geven, maar daar hangt een fors prijskaartje aan. En vergeet niet dat de omgeving waarin een geluidskaart in een PC of Mac opereert nu niet een van de meest stille op interferentie gebied is.

Maar nu is er de Xitel Pro HiFi-Link. In het kort komt het erop neer dat er een digitaal signaal via de USB poort van een PC of Mac wordt afgetapt en dat of direct wordt doorgezet naar een digitale ingang van de hifi set, of via de Xitel Pro HiFi-Link zelf wordt omgezet naar een analoog signaal dat dan aan de set wordt aangeboden. Klinkt simpel? Is simpel!

Het pakket wordt geleverd als een alles-in-een-doos. De voorwaarde voor het succesvol werken van de Link is voor een Mac minimaal OS 9.04 en voor een Personal Computer ten minste Windows 98 en uiteraard een USB poort. In de doos bevindt zich een 2- paginas tellend gebruikers handboekje dat voor beide besturingssystemen prima uitlegt  hoe een en ander in te stellen. De meest ingewikkelde handeling is misschien wel het instellen van welk audio apparaat (device) wordt gebruikt; de ingebouwde geluidskaart of USB.

Het forse gwicht van de doos is niet toe te schrijven aan de HiF-Link zelf. Dat kastje weegt enkele tientallen grammen. Nee, het zijn de drie 10 meter lange kabels die bijgeleverd worden plus een USB kabel van een meter. Als eerste 10 meter RG 59, 75 Ohmse digitale kabel voor het aansluiten van de digitale uitgang van de Link aan een DAC of digitale ingang van de audio set. Dan 10 meter TOSLink optische digitale kabel en tenslotte 10 meter stereo interlink. De RG 59 is keurig afgemonteerd met vergulde RCA pluggen met het opschrift ‘digital’ en vreemd genoeg staat dat ook op de analoge kabel. Opletten dus.

De HiFi-Link zelf, het kastje, is gemaakt van een grijs/zilverkleurige kunstof en meet 8 bij 8 bij 2 centimeter. Aan een kant zit de USB connector en aan de andere kant een coaxiale digitale uitgang, de TOSLink poort en beide analoge RCA aansluitingen. Alles is verguld waar mogelijk.

MERK

EDITORS' CHOICE