REVIEWMarantz

Marantz DV12 S1


Dr. Longbeard & Marja | 03 april 2003 | Marantz

De Marantz DV-12S1 DVD-Audio en video speler

Het vlaggeschip van Marantz een aantal weken op de proef stellen is een gelegenheid die je niet voorbij laat gaan. Na de aanbieding van de importeur om dat eens te doen, staat de doos met daarin de DV-12S1 al snel in huis. Helaas in de haast zonder afstandsbediening en handboek.

De tijd die het nam om de twee gevraagde artikelen te ontvangen, de een per koerier, de ander via e-mail, is gebruikt om de speler alvast wat in te spelen. Daarvoor is het grote apparaat in de set opgenomen. Dat is niet al te eenvoudig. De speler is niet alleen zwaar, zo’n 13 kilo, maar ook groter dan de meeste apparatuur. Vooral de diepte van 40 cm is iets om rekening mee te houden. Gelukkig zitten de de fraaie dempende voetjes van de speler vrij ver naar binnen zodat plaatsing geen echte problemen op levert, en bij gebruik van spikes of cones is er helemaal geen probleem.

Marantz DV12 S1

 

Aan de achterkant bevinden zich een groot aantal aansluitingen. Van links naar rechts treffen we 8 analoge uitgangen aan. Dit zijn de 5.1 uitgangen plus een paar voor extra front luidprekers. Hiernaast volgen de RCA component video uitgangen, voor NTSC beeldmateriaal alsmede regio 1 DVDs. Hieronder zijn de twee digitale uitgangen geplaatst. Een optische TOS-link en een voor coax kabel. Dan komen er twee SCART uitgangen met daaronder de aansluitingen voor het koppelen van de DV-12S1 aan andere Marantz apparatuur voor het gebruik van een enkele afstandsbediening.

Marantz DV12 S1

Het meest opvallende aan de achterzijde van dit Marantz topmodel is het ontbreken van een aarde pin in de netvoedingsaansluiting. Niet iedereen maakt gebruik van een enkele aarding voor een hele installatie. In de testopstelling is dat wel het geval en er moest dus ook een extra aarddraad van versterker naar de DV-12S1 woren getrokken. Hiervoor is geen standaard aansluitpunt voor handen, dus moet er een schroefje van de kast als zodanig dienst doen.

Omdat de doelstelling van de test voornamelijk het DVD-audio gedeelte betreft, plus dat de opstelling een twee-kanaals is worden enkel de digitale coax en de beide voorkanalen gebruikt. De coax gaat naar de Tact Room Corrector met een korte Siltech interconnect en van daar verder naar de Audio Note DAC met Audio Note coax. De Audio Note Meishu is met de DAC via Audio Note zilver verbonden en met een paar Siltech Paris direct aan de analoge uitgangen van de DV-12S1. Als luidsprekers dienen een paar Avantgarde Duo’s.

Marantz DV12 S1

De voorkant valt direct op door de afgeronde hoeken en de champagne kleur. Links onder de aan/uit schakelaar met daarboven een klein toetsje voor het dimmen van het LCD display gevolgd door een ‘random’ knopje. In het midden, bovenin de lade. Links van de lade een afgeronde schakelaar voor het selecteren video aan/uit. Aan de rechterkant van de lade een soortgelijke schakelaar maar nu voor het openenen en sluiten van de lade. Onder de lade het grote display geflankeerd door een LED voor de standby stand en een voor de status van een van de menus van de speler. Rechtsboven zijn de bekende Play, Stop, Pause toetsen te vinden alsmede de versneld voor en achterwaards skippen. Uiteraard zijn de laatste functies op de afstandsbediening te vinden.

MERK

EDITORS' CHOICE